ГоловнаСвіт

Польща побудує "незручний" для Росії канал до Балтійського моря

За словами Качинського, після завершення будівництва каналу Польща стане "повністю суверенною" від Росії.

Польща побудує "незручний" для Росії канал до Балтійського моря
Польша

Польща прокладе водний канал через пересип Вісли (Mierzeja Wislana - пол.) до Гданської затоки, завдяки чому буде розвиватися морський порт міста Ельблонг, що дозволить зменшити залежність від Росії.

Про це під час відвідування міста Ельблонг на північному сході Польщі заявив лідер владної партії "Право і Справедливість" (PIS) Ярослав Качинський, повідомляє "Укрінформ".

"Користь (від появи каналу, - ред.) дуже велика. Вона стосується не тільки судноплавства, а й повернення Ельблонга до категорії портових міст", - заявив Качинський.

Він зазначив, що спорудження каналу викличе "зовнішній опір", але мова не буде про екологію.

"Ідеться про інтереси політичного, військово-політичного характеру, а також про збереження певного статусу Польщі. Польща за часів ПНР (комуністичної Польщі, - ред.), а хтось вважав, що і пізніше, не могла побудувати цей канал, не могла забезпечити собі можливість судноплавства, оскільки на це просто не погоджувалися росіяни", - зазначив лідер PIS.

За словами Качинського, після завершення будівництва каналу Польща стане "повністю суверенною" від Росії.

Канал через пересип Вісли на північному сході Польщі вартістю 880 млн злотих (понад $230 млн) планують побудувати до 2022 року. Передбачають, що він буде завдовжки 1,3 км і матиме глибину 5 м. Канал дасть змогу заходити в морський порт Ельблонг кораблям довжиною 100 м, шириною 20 м і зануренням 4 метри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram