ГоловнаСвіт

В'єтнам позбавив Росію шансу розмістити військову базу на своїй території

В'єтнам має намір зберігати нейтральний статус.

В'єтнам позбавив Росію шансу розмістити військову базу на своїй території
Вьетнам
Фото: EPA/UPG

Влада В'єтнаму заявила, що не допустить розміщення на своїй території будь-яких іноземних військових баз.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Послідовна політика В'єтнаму полягає в підтримці нейтрального статусу держави. Ми не будемо вступати у військові союзи або альянси проти третіх країн", - заявив офіційний представник МЗС В'єтнаму Ле Хай Бінь.

7 жовтня в Держдумі запропонували відновити раніше закриті військові бази в Латинській Америці, країнах Південно-Східної Азії (ПСА) і Африці. Пізніше того ж дня заступник міністра оборони Росії Микола Панков заявив, що його відомство займається питанням можливого повернення військових баз на Кубі та у В'єтнамі. Радянські, а пізніше російські військові бази функціонували на Кубі та у В'єтнамі до 2002 року. У кубинському Лурдесі розміщувався радіоелектронний центр, у Камрані (В'єтнам) - база ВМФ.

Як зазначає Рейтер, нейтральний статус країни, проте, допускає можливість заходу в її порти військових кораблів іноземних держав. Так, 4 жовтня цього року есмінець із керованою ракетною зброєю John S. McCain і судно забезпечення Frank Cable ВМС США заходили в базу Камрань.

У жовтні 2015 року Ханой і Токіо домовилися, що в Камрань зможуть заходити японські бойові кораблі для заправки та технічного обслуговування під час навчань та операцій боротьби з піратством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram