ГоловнаСвіт

У Нідерландах задумалися про легалізацію евтаназії здорових людей

Евтаназія має широку підтримку в голландському суспільстві.

У Нідерландах задумалися про легалізацію евтаназії здорових людей
Фото: donbass.ua

Уряд Нідерландів має намір створити законопроект, яким заплановано дозволити евтаназію не тільки невиліковно хворих, а й усіх, хто вважає, що "їхньому життю кінець".

Як повідомляє агентство Рейтер, таку ініціативу містить лист міністра охорони здоров'я Едіт Схіпперс і міністра безпеки і правосуддя Арта ван дер Стера.

На думку авторів документа, тим, хто прийшов "до обдуманого рішення про те, що їхнє життя завершене, має бути дозволено, за наявності суворих і точних критеріїв, піти з життя так, як вони вважають гідним". Законопроект мають докладно опрацювати до кінця 2017 року спільно з лікарями і фахівцями з етики.

Агентство зазначає, що евтаназія має широку підтримку в голландському суспільстві. Наприклад, 2015 року було зафіксовано 5516 випадків добровільного відходу з життя, що становить 3,9% від усіх смертей у країні.

17 вересня повідомляли про першу з моменту прийняття 2014 року відповідного закону в Бельгії евтаназію невиліковно хворої дитини.

У 2002 році Нідерланди стали першою країною у світі, де легалізували активну евтаназію. Однак вона може бути застосована лише щодо тих, хто потерпає від нестерпних страждань і хто не має надії на одужання.

Згодом евтаназія була легалізована в Бельгії, у Швейцарії, Люксембурзі, а також у чотирьох штатах США. Крім того, в декількох країнах дозволена пасивна евтаназія, коли, щоб наблизити природну смерть, хворому перестають надавати медичну допомогу і припиняють боротьбу за його життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram