ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

За два роки середній клас у Росії скоротився на 14 млн осіб

Найдужче росіян хвилюють інфляція і корупція.

За два роки середній клас у Росії скоротився на 14 млн осіб
Фото: EPA/UPG

Частка громадян Росії, які зараховують себе до середнього класу, за два роки знизилася з 61% до 51%. Близько 14 млн росіян перейшли із середнього класу у групу з меншим достатком.

Про це йдеться в огляді Sberbank Investnent Research "Споживчий індекс Іванова", що потрапив до рук "Дождя".

Перехід людей у клас з меншим достатком пов'язаний з тим, що витрати росіян зростають швидше, ніж зарплати. Через це, як пишуть аналітики "Сбербанку", знижується споживання товарів, які не належать до категорії першої необхідності. У майбутньому середній клас, на думку авторів доповіді, перестане скорочуватися через те, що темпи зростання зарплат будуть на рівні інфляції.

Середній дохід росіян у третьому кварталі 2016 року зріс на 5,7% порівняно з минулим кварталом і на 8,2% порівняно з минулим роком.

Частка респондентів, які називають російську економіку стабільною, трохи скоротилася - з 83% до 82%. Також на один процентний пункт виріс індекс, що оцінює умови для здійснення великих придбань - з мінус 26% до мінус 27%.

Індекс споживчої впевненості, який також є в негативній зоні, в третьому кварталі 2016 року зріс до мінус 15% проти мінус 17% за попередній період. У цілому індекс національного добробуту за рік виріс із мінус 30% до мінус 25%. Це, на думку аналітиків, може бути обумовлено сповільненням інфляції і зниженням безробіття з 11,3% до 10,9%.

Найдужче росіян хвилюють інфляція і корупція (по 57%). При цьому стурбованість інфляцією зросла з 53% минулого кварталу, а інфляцією, навпаки, зменшилася з 58%. Падіння рубля хвилює 19% респондентів порівняно з 22% у минулому кварталі.

Огляд ґрунтується на підсумках опитування 2300 громадян віком 18-65 років, які проживають у 164 містах Росії з населенням понад 100 тис. осіб.

Як повідомляли наприкінці серпня, 61% росіян вважає головною проблемою сім'ї брак грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram