ГоловнаСвіт

Євродепутат Брок закликав продовжити санкції проти Росії відразу на рік

Німецький політик закликав не допустити експорту в Росію технологій, які могли б допомогти їй освоїти виробництво нових озброєнь і розробку нових газових і нафтових покладів.

Євродепутат Брок закликав продовжити санкції проти Росії відразу на рік
Эльмар Брок
Фото: yes-ukraine.org

Голова Комітету з міжнародних справ Європейського парламенту Ельмар Брок закликав Європу не давати Москві неправильні сигнали про швидке зняття санкцій, а навпаки - продовжити обмежувальні заходи відразу на рік.

Про це він заявив у Берліні на першому форумі Бориса Нємцова, повідомляє "Укрінформ".

"Я пропоную, щоб санкції були продовжені в грудні на цілий найближчий рік. І треба вже сьогодні сказати Путіну правду, може, це знизить імовірність неправильної оцінки ситуації", - заявив німецький політик.

Він вважає, що оскільки в Європі вирішили "не вести війну через Україну", санкції є правильною відповіддю - "щоб агресор зрозумів, що агресія коштує дорого". У цьому контексті Брок підкреслив: деякі політики, запевняючи росіян, що все буде не так страшно, посилають неправильний сигнал Москві. Це перешкоджає встановленню миру в Україні, вважає євродепутат.

За словами Брока, він хоч і виступав завжди за те, щоб дотримуватися жорсткого курсу стосовно Росії через Україну, але розумів, що з Москвою потрібно співпрацювати для вирішення багатьох питань у світі. Як приклад він наводив співпрацю з Росією в питанні Іраку. "Але ось уже третій тиждень я вважаю, що припустився помилки: Росія тут не партнер заради встановлення миру і просування Женевських угод, Росія - сторона війни", - визнав політик.

На його переконання, потрібно зробити все, щоб не допустити експорту в Росію технологій, які могли б допомогти їй освоїти виробництво нових озброєнь і розробку нових газових і нафтових покладів. "Таку співпрацю має бути заморожено, і це вирішальний крок до миру", - вважає Брок.

Євродепутат зазначив, що завжди відстоював необхідність співпраці за будь-яких обставинах. Але 2012 року люди вийшли на вулиці з бажанням звільнитися від такої політики, від тоталітарного режиму, щоб не допустити проявів націоналізму, який може привести до страшних наслідків, і "це не тільки історія Криму та східної України". "Ми хочемо жити в Європі, де спираються на Гельсінський договір, Паризький акт, де дотримуються двох принципів - територіальна недоторканність і суверенітет держави, де кожна держава повинна мати право самостійно вирішувати, куди їй іти. І немає жодного права, в тому числі історичного.., щоб ці принципи порушувати. Це ключове питання, яке перед нами стоїть", - заявив Брок.

При цьому він зазначив, що Захід не агресивний до Росії. "Наші двері відчинені, тепер відповідь за Росією. Сподіваємося і хочемо, щоб Росія стала вільною країною, а президент, що обмежує права власного населення, - це правитель на глиняних ногах", - сказав депутат Європарламенту.

Раніше Ельмар Брок виступив за введення додаткових санкцій проти Росії у зв'язку з її діями в сирійському Алеппо.

Окрім того, як повідомляли раніше, Франція попросить розслідувати можливі військові злочини в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram