ГоловнаСвіт

Ходорковський: нову Держдуму РФ не можна вважати легітимною

Опозиціонер підготувати план реформ і кадри для їх швидкої реалізації після падіння режиму Путіна.

Ходорковський: нову Держдуму РФ не можна вважати легітимною
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Засновник руху "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський заявив, що до недавно обраного російського парламенту не можна ставитися як до легітимного.

Про це він сказав сьогодні на першому Форумі Бориса Нємцова, який проходить у Берліні, повідомляє "Укрінформ".

"З подивом почув нещодавно заяви деяких західних коментаторів про те, що недавні вибори в Росії були прозорими. І, відповідно, нинішня влада, на їхню думку, є легітимною. Що за дурниця?" - дивується Ходорковський.

При цьому він закликав подивитися на підсумки голосування в регіонах, де постійно проходять так звані контртерористичні операції і де завжди була сильна влада місцевих "князьків". "Там показник явки виборців і голосів за путінських маріонеток цілком собі північнокорейський", - зазначив опозиціонер.

Він також звернув увагу на те, що "в цілому за рахунок 15% громадян, з яких 5 мільйонів - чиновники, армія і спецслужби, а 11 млн - залежні бюджетники, Путін знову дав собі право змінювати Конституцію, витрачати гроші на варварські бомбардування Алеппо, витрачати гроші на постачання зброї для вбивства тисяч українських громадян, на відміну договору про утилізацію плутонію".

Ходорковський звернувся до президента Франції

Франсуа Олланда, який має зустрітися з Володимиром Путіним у Парижі через тиждень: "З ким президент Франції має намір зустрічатися? З членом клубу лідерів цивілізованих демократичних країн чи з людиною, влада котрої тримається на корупції, страху і пропаганді геббельсівського типу?"

Засновник "Відкритої Росії" зазначив, що і в Німеччині є люди, які закликають вести з Путіним бізнес як завжди, які беруть гроші в його оточення, щоб захищати його інтереси.

Найближчими завданнями своєї політичної сили Ходорковський вважає надихнути прихильників, переконати тих, хто вагається, а також зробити так, щоб змусити режим показати своє справжнє обличчя. Крім того, за його словами, необхідно підготувати план реформ і кадри для їхньої швидкої реалізації після падіння режиму - кадри, які мають досвід політичної комунікації, зокрема участі у виборах.

"Ми повинні пояснювати, що нинішня криза - і економічна, і політична - не випадковий збіг обставин. Це неминучий результат монополізації всіх сфер життя країни", - підкреслює Ходорковський.

Він також зазначив, що Росія увійшла в перехідний період, вийти з якого неможливо частковими змінами, такими як зміна уряду чи адміністрації президента. Але навіть зміна режиму не є завершенням перехідного періоду - він закінчиться з ліквідацією суперпрезидентської форми правління і інституційними гарантіями регулярної змінюваності влади за підсумками чесних виборів.

"Росія повернеться до себе самої, а отже, повернеться в Європу. І ми до цього доживемо", - оптимістично завершив свою промову колишній голова ЮКОС, додавши, що для цього треба працювати, не озираючись "на ризик кулі, отрути, в'язниці".

Нагадаємо, 18 вересня пройшли вибори в Державну думу Російської Федерації, в тому числі на території Криму, анексованого Росією навесні 2014 року.

Україна закликає міжнародну спільноту не визнавати результати виборів у Державну думу в частині голосування на території окупованого Кримського півострова.

Як повідомляли раніше, ЄС не визнає виборів у Держдуму в Криму. З аналогічними заявами виступили також Франція, Польща і Німеччина.

Рада визнала новий склад Держдуми нелегітимним. Окрім того, Україна порушила справу через вибори в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram