ГоловнаСвіт

Німеччина має намір змінити закони і переманити банки з Лондона до Франкфурта

Провідні банки Уолл-стріт мають намір перенести частину європейських операцій в Нью-Йорк замість єврозони. 

Німеччина має намір змінити закони і переманити банки з Лондона до Франкфурта

Уряд Німеччини розглядає можливість внесення змін до трудового законодавства з метою підвищити привабливість Франкфурта для банків, які хочуть перевести офіси з Лондона після виходу Великобританії з Євросоюзу.

Про це пише Financial Times.

За даними інформованих джерел видання, Берлін може обмежити верхню межу законодавчо захищеної зарплати працівників на рівні від € 100 тис. до € 150 тис. на рік, що, серед іншого, зробить процедуру звільнення у фінансовій галузі дешевшою для роботодавців. "Трудове право створювалося не для таких людей", - заявив один зі співрозмовників FT.

Тим часом банкіри в Лондоні повідомили виданню, що останніми тижнями німецька делегація, яка рекламує в британській столиці переваги Франкфурта як міжнародного фінансового центру, включила ці зміни трудового законодавства в пакет пропозицій.

Однак минулих вихідних провідні банки Уолл-стріт, європейські штаб-квартири яких зараз базуються в Лондоні, оголосили, що швидше перенесуть частину європейських операцій до Нью-Йорку, ніж переведуть їх у єврозону. За словами гендиректора Morgan Stanley Джеймса Гормана, його банк наразі вивчає питання про необхідність штаб-квартири в єврозоні, але, як видно, "усіх переможе Нью-Йорк".

Міністерство фінансів Німеччини не коментує повідомлення про потенційні зміни трудового законодавства. Міністерство праці ФРН стверджує, що "конкретних планів наразі немає".

Закони про працю, що захищають працівників і ускладнюють процес їх звільнення, вважаються одним із головних недоліків Німеччини для іноземних компаній. Зокрема, умови звільнення персоналу за скороченням штату в Німеччині вдвічі щедріші, ніж у Великобританії, відзначає FT. Крім того, діють особливі режими захисту сімейних і літніх співробітників.

За словами юристів, у Лондоні банківського керівника, що чесно заробляє $ 1,5 млн на рік, можна звільнити з виплатою близько $ 150 тис., тоді як у Німеччині банку доведеться викласти в 10-15 разів більше.

Згідно з проаналізованими FT даними, на цей час Франкфурт поступається лише Лондону серед міст Євросоюзу з високим обсягом фінансових послуг. У 7 з 10 найбільших міжнародних банків є філії в німецькому фінансовому центрі, тоді як у Люксембурзі представлені лише п'ять із них, у Парижі й Дубліні - по чотири.

Нагадаємо, що 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід із Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу ухвалили спільну заяву, в якій  закликали владу Великобританії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС. 

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія має направити формальне звернення в ЄС, після чого почнуться перемови про розрив. Вони не можуть тривати більш як два роки.

2 жовтня 2016 року британський прем'єр Тереза Мей заявила, що, Британія почне вихід з ЄС не пізніше березня 2017 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram