ГоловнаСвіт

Нобелівську премію з економіки вручили за вивчення теорії контрактів

Економісти, які здобули нагороду, впродовж останніх кількох років потрапляли до списків імовірних лауреатів.

Нобелівську премію з економіки вручили американському економістові Оліверу Харту і його фінському колезі Бенгту Хольмстрому за їхій внесок у вивчення теорії контрактів.

Олівер Харт - британський економіст, працює в США, професор економіки Гарвардського університету. Дослідження Олівера Харта присвячені проблемам теорії контрактів, теорії фірми, корпоративних фінансів та питань економічного аналізу права. Він, як і інший нагороджений - Бенгт Хольстрем із Массачусетського технологічного інституту, що вивчає теорії фірм, протягом останніх кількох років потрапляв до списків можливих лауреатів Нобелівської премії з економіки.

Теорія контрактів входить до розділу сучасної економічної теорії і вивчає визначення параметрів контракту агентами економіки в умовах нерівномірного розподілу інформації про товар.

Нобелівська премія з економіки - наймолодша в сім'ї нобелівських нагород. Навіть більше, вона не є спадщиною Альфреда Нобеля, а була заснована в пам'ять про нього і на честь свого трьохсотріччя Банком Швеції в 1968 році. Тобто технічно це не зовсім Нобелівська премія. Офіційно нагорода іменується так: Премія Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля. І хоча Нобелівський фонд відстежує церемонію присудження цієї премії на своєму сайті, багато членів сім'ї Нобелів виступають проти цієї нагороди.

Усього з 1969 по 2015 р. лауреатами премії з економіки стали 76 осіб. При цьому в 17 випадках премію ділили між двома нагородженими, а в 6 - нагорода ділилася на трьох. Єдиною жінкою-лауреатом економічної премії стала в 2009 році Елінор Остром.

Минулого року Нобелівську премію з економіки вручили американському економістові Ангусу Дітону за аналіз споживання, бідності й добробуту.

Нагадаємо, Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram