ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Верховний суд Росії визнав незаконним арешт двох фігурантів "болотної справи"

Усі засуджені зараз на волі і мають право звертатися до суду з позовом про компенсацію збитку.

Верховний суд Росії визнав незаконним арешт двох фігурантів "болотної справи"

Верховний суд Росії визнав незаконним арешт і утримання під вартою двох фігурантів "болотної справи" Іллі Гущина та Артема Савелова.

Про це повідомляє "РИА Новости".

Підставою для визнання арешту незаконним стало рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), куди раніше скаржилися Леонід Ковязін, Гущин і Савелов. ЄСПЛ раніше визнав, що стосовно Гущина, Савелова і Леоніда Ковязіна було порушено право на справедливий судовий розгляд.

Усі засуджені зараз перебувають на волі і мають право звертатися до суду з позовом про компенсацію моральної та матеріальної шкоди через необґрунтоване утримання в СІЗО. Ковязіна заарештували у вересні 2012 року, Гущина - в лютому 2013 року, Савелова заарештували в червні 2012 року. Звинувачення їм висунули тільки в лютому і серпні 2014 року.

6 травня 2012 року на Болотній площі Москви пройшла узгоджена акція опозиції, яка в підсумку переросла в сутички демонстрантів із поліцейськими. На акції було затримано більш ніж 400 осіб, того ж дня було порушено кримінальну справу за статтями про заклики до масових безладів і про застосування насильства до представників влади. У січні 2013 року цю справа об'єднали зі справою про підготовку до організації масових заворушень у Росії. На сьогодні фігурантами справи стали понад 30 осіб.

Як повідомляли напередодні, ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €12,5 тис. фігурантові "болотної справи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram