ГоловнаСвіт

Кораблі ВМС США вперше за 20 років зайшли на в'єтнамську базу Камрань

Ханой шукає підтримки Вашингтона в суперечці про морські кордони і зони відповідальності в Південно-Китайському морі.

Кораблі ВМС США вперше за 20 років зайшли на в'єтнамську базу Камрань
Эсминец (Архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Есмінець з керованою ракетною зброєю John S. McCain і судно забезпечення Frank Cable ВМС США здійснили візит на в'єтнамську військово-морську базу Камрань.

Про це повідомляє The South China Morning Post.

Як пише видання, візит американських кораблів є проявом зусиль США для зміцнення військово-морських зв'язків із В'єтнамом, спрямованих на протистояння зростаючому впливу в регіоні Китаю.

Зокрема, Ханой шукає підтримки Вашингтона в суперечці про морські кордони і зони відповідальності в Південно-Китайському морі, де останнім часом Пекін різко збільшив свою присутність.

"Це [візит американських кораблів] свідчення посиленої співпраці в галузі оборони та безпеки. Я думаю, що В'єтнам усе більше робить ставку на взаємодію з Японією і США через наполегливість Китаю в останні роки", - заявив в інтерв'ю виданню науковий співробітник школи міжнародних досліджень у Сингапурі Коллін Кох (Collin Koh).

Напередодні саміту "Великої двадцятки" (G20) на початку вересня цього року президент США Барак Обама, звертаючись до китайської влади, заявив: "Той факт, що ви більші за розмірами, ніж Філіппіни, В'єтнам або інша країна, не дає вам права грати м'язами".

24 лютого стало відомо, що Китай розмістив винищувачі на спірному острові Вуді в Південно-Китайському морі, а тижнем раніше на цьому ж острові Пекін розгорнув дві батареї ракет "земля-повітря".

КНР претендує на низку спірних незаселених островів в акваторії Південно-Китайського моря. Ці ж території оскаржують Тайвань, Малайзія, Філіппіни, Бруней і В'єтнам. Найнапруженіша ситуація навколо рифа Скарборо, а також архіпелагу Спратлі, який, як вважають, багатий нафтою і газом.

У червні 2014 року Китай почав зводити в спірних акваторіях штучні острови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram