ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова Сбербанку прогнозує, що нафта і газ вичерпаються в Росії до 2030 року

Греф назвав кілька сценаріїв розвитку подій у РФ після виходу з "моноресурсного стану".

Голова Сбербанку прогнозує, що нафта і газ вичерпаються в Росії до 2030 року
Фото: vesti.kz

До 2028-2030 років у Росії можуть закінчитися запаси нафти і газу, що покладе край періоду економіки монопродукту.

Таку думку голова Сбербанку Герман Греф висловив в ефірі програми "Познер" на Первом канале.

"Коли в нас потенційно цей монопродукт може закінчитися? 2028-2030 рік. За всіма відчуттями, за всіма трендами, які ми бачимо сьогодні, не буде повторення такого сировинного суперциклу. Треба до цього готуватися. У нас не так багато часу", - сказав він, повідомляє "Интерфакс".

Він додав, що вихід із "моноресурсного стану" завжди відбувається непросто. Греф назвав кілька сценаріїв розвитку таких подій, серед яких революційні прояви, громадянська війна і сильна залежність від зарубіжних країн.

За словами Грефа, влада добре уявляє ситуацію, але поки що не всі представники готові до змін. Він пов'язав це, зокрема, з непростою перебудовою бізнесу сировинних компаній.

"Я дуже сподіваюся, що початок зміни якості економічного зростання, диверсифікація, що, на мій погляд, питання нашого подальшого майбутнього країни і нашого суспільства, просто стає основною порядку денного", - сказав Греф.

У березні голова міністерства природи Сергій Донський в інтерв'ю "Российской газете" розповів, що запаси нафти в Росії можуть закінчитися у 2044 році, а видобуток почне знижуватися у 2020 році.

У 2015 році видобуток сирої нафти в Росії становив близько 505 млн тонн. За даними Мінприроди, всього з надр можна витягти близько 29 млрд тонн.

Нагадаємо, що в січні Грефа звинуватили в залежності Росії від нафти і газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram