ГоловнаСвіт

Рада Європи позитивно оцінила реформи в Україні, - Клімкін

На майданчику Ради Європи вперше відбувся День українських реформ, ініційований Україною.

Рада Європи позитивно оцінила реформи в Україні, - Клімкін
Фото: xsport.ua

Сьогодні в штаб-квартирі Ради Європи в Страсбурзі відбувся День українських реформ, у рамках якого члени української делегації представили державам-членам і керівництву організації результати реформ, які системно підтримуються в рамках Плану дій Ради Європи для України на період 2015-2017 років, а також обговорили наявні виклики та подальші пріоритети взаємодії.

"Я дякую Раді Європи за підтримку і високу оцінку українських реформ. Попереду ще багато спільної роботи, але План дій Ради Європи для України вже став нашим спільним успіхом. У його рамках ми отримали унікальну експертну підтримку ключових реформ, зокрема судової та антикорупційної. Зі свого боку, Україна конкретними діями продемонструвала, що, незважаючи на російську агресію і всі труднощі, ми працюємо на конкретний результат, а не на нескінченний процес. Я також дякую кожній державі-членові Ради Європи, яка зробила свій внесок у реалізацію Плану дій. Підтримка українських реформ - це ефективна інвестиція в нову європейську Україну", - заявив голова МЗС України Павло Клімкін під час відкриття заходу.

Подібний захід уперше відбувся на майданчику Ради Європи і був ініційований Україною.

Презентації та обговорення відбулися в форматі чотирьох робочих груп - стратегія з прав людини; реформа пенітенціарної системи і поліції; судова реформа; боротьба з корупцією.

План дій є найбільшим в історії Ради Європи пакетом експертної та технічної допомоги державі-члену. Як Україна, так і представники організації висловили задоволення динамікою його реалізації і вже досягнутими результатами в здійсненні важливих для нашої держави трансформацій.

Заступник генерального секретаря Ради Європи Габріелла Баттані-Драгоні позитивно відзначила досягнення України та наголосила на важливій ролі громадянського суспільства в отриманні цих результатів. Вона заявила, що організація Дня реформ і участь міністрів у ньому є підтвердженням відданості України реформам. Вона закликала українську сторону продовжувати реформи, особливо в боротьбі з корупцією.

У відкритті Дня українських реформ також узяла участь голова Комітету міністрів Ради Європи, Постійний представник Естонії Катрін Ківі, яка зазначила: "Закликаючи Україну продовжувати реформи, ми повинні пам'ятати в яких складних умовах Україна змінюється. Сподіваюся, що держави-члени РЄ підтримуватимуть її і план дій Ради Європи для України".

День українських реформ у Раді Європи показав обопільну зацікавленість організації та України в активному продовженні спільної роботи з впровадження в нашій державі найкращих європейських стандартів і практик.

Довідка: День українських реформ у Раді Європи був організований Постійним представництвом України при Раді Європи у співпраці з Секретаріатом цієї організації і Естонським головуванням у Комітеті міністрів Ради Європи. Україна вперше провела подібний захід на майданчику Ради Європи.

План дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки є найбільшим в історії організації пакетом експертної та технічної допомоги державі-члену. Сукупний бюджет Плану дій у розмірі $45 млн дозволяє залучати найкращих експертів і сучасні технічні можливості для системної допомоги в реалізації реформ.

Зараз План дій охоплює законодавчі та інституційні зміни в таких сферах: конституційна реформа, зокрема в частині децентралізації та правосуддя; зміцнення механізмів захисту прав людини і основних свобод, у тому числі моніторинг і підтримка втілення в життя Національної стратегії в галузі прав людини і Плану дій до неї; боротьба з корупцією; вдосконалення системи виконання рішень національних судів і забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини; реформа правоохоронних органів і пенітенціарної служби; боротьба з насильством проти жінок і домашнім насильством; розробка всеосяжної національної стратегії щодо захисту внутрішньо переміщених осіб і плану дій до неї, реформування системи суспільного телебачення і радіомовлення.

До складу української делегації на заході увійшли міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр юстиції Павло Петренко, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков, перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, заступник генерального прокурора Євген Єнін, заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава, заступник голови Національного агентства запобігання корупції Руслан Радецький, секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка, начальник відділу прав людини Національної поліції Костянтин Тарасенко.

Недержавний український сектор представляли: голова правління ГО "Експертний центр з прав людини" Юрій Бєлоусов, співробітник із питань правової реформи Консультативної місії ЄС Вадим Човгань, член правління Реанімаційного пакета реформ Михайло Жернаков.

З боку Ради Європи в заході взяли участь акредитовані дипломати держав-членів організації та Європейського Союзу, керівництво та експерти Ради Європи, залучені до реалізації Плану дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram