ГоловнаСвіт

Дорослу людину вперше вилікували від ВІЛ-інфекції

Нова противірусна терапія поки що проходить випробування і не призначена для широкого клінічного застосування.

Дорослу людину вперше вилікували від ВІЛ-інфекції
Фото: obozrevatel.com

Британські медики з Оксфордського і Кембриджського університетів, а також Університетського та Королівського коледжів Лондона заявили про перший випадок вилікування від ВІЛ-інфекції дорослої людини.

Про це повідомляє The Sunday Times.

Від ВІЛ-інфекції вилікувався 44-річний британець. Він став першим із 50 осіб, які успішно пройшли спеціальну противірусну терапію. Нова методика, за словами вчених, дозволяє відстежувати і знищувати ВІЛ одразу в усьому організмі, а не тільки в тих місцях, де вірус найактивніший. Як показали дослідження, вміст вірусу в крові після проходження терапії виявився таким малим, що це призвело до негативних результатів аналізів.

Стандартна антиретровірусна терапія пригнічує активні інфіковані клітини, але не впливає на інші заражені T-лімфоцити. Це означає, що нинішні препарати здатні контролювати активність ВІЛ-інфекції, але не позбуватися її. Вчені зазначають, що запропонована ними терапія поки що проходить випробування і не призначена для широкого клінічного застосування.

До 2014 року, за даними ВООЗ, близько 37 млн осіб у світі були інфіковані ВІЛ, а 34 млн померли від причин, пов'язаних із захворюванням. До цього ж часу від вірусу щорічно гинули близько 1,5 млн осіб і близько 2,2 млн ставали носіями вірусу. Противірусну терапію отримує менш ніж половина хворих.

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) викликає повільний розвиток захворювання, що вражає імунну систему, в результаті чого організм не здатен захиститися від нешкідливих для здорового індивіда інфекцій. У цей час захворювання вважається таким, що не надається до повного лікування, проте сучасна противірусна терапія дозволяє звести до мінімуму розвиток ВІЛ-інфекції, кінцевою і незворотною стадією якої є СНІД.

Як повідомляли в червні, Таїланд став першою країною Азії, яка зупинила передачу ВІЛ від матері до дитини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram