ГоловнаСвіт

Росія призупинила дію угоди з США про утилізацію плутонію

Угоду призупинено через нібито "недружні дії США щодо Росії".

Росія призупинила дію угоди з США про утилізацію плутонію
Архив
Фото: greenopolis.com

Росія призупинила угоду з США про утилізацію плутонію, який більше не використовують в оборонних цілях, через її недружні дії щодо російської сторони.

Відповідний указ було опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії.

З документа випливає, що угоду призупинено через недружні дії США щодо Росії, в результаті яких виникла загроза стратегічної стабільності, а також через нездатність американської сторони виконувати прийняті зобов'язання з утилізації надлишкового збройового плутонію.

Також наголошують, що рішення про припинення угоди про утилізацію плутонію прийнято з огляду на "необхідність вжиття невідкладних заходів щодо захисту інтересів Російської Федерації".

"Интерфакс" зазначає, що йдеться про домовленості 2010 року. У червні цього року, нагадує агентство, голова "Росатому" Сергій Кірієнко заявив, що Росія, на відміну від США, виконала свої зобов'язання. За його словами, і Росія, і США створювали заново технологію з утилізації.

Для утилізації, говорив він, був необхідний завод, на якому можна було б змішувати уран з плутонієм. У 2015 році на Білоярській АЕС було запущено реактор БН-800, нагадав Кірієнко.

"Сенс такий: як тільки ми плутоній перемішали і поклали в реактор, він втрачає свої збройові властивості. Він згорить у реакторі, перетвориться на цінну сировину, ми за рахунок нього отримаємо електроенергію. А свої збройні якості втратить, тобто його не можна звідти потім дістати і знову скласти боєголовку, цього не вийде", - пояснював голова "Росатому".

Нагадаємо, на початку серпня повідомляли, що Україна і Росія домовилися про вивезення відпрацьованого ядерного палива.

Раніше, в травні, Росія призупинила вивезення відпрацьованого ядерного палива з України через неплатежі.

Українське ВЯП вивозять на територію РФ на тимчасове зберігання і переробку. Однак у перспективі Україна планує зберігати ВЯП у спеціальному сховищі, яке в 2014 році почали будувати в Чорнобильській зоні. Вартість послуг російських компаній зі зберігання ВЯП щорічно обходиться "Енергоатому" майже в $200 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram