ГоловнаСвіт

В Естонії зареєстрували єдиного кандидата в президенти

24 вересня колегія вибірників не змогла обрати жодного з п'яти претендентів від різних парламентських партій.

В Естонії зареєстрували єдиного кандидата в президенти
Фото: myestonia.ru

В Естонії в неділю Республіканська виборча комісія (РВК) зареєструвала для участі у виборах президента в парламенті одного єдиного кандидата - представника країни в Європейській лічильній комісії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid).

Про це інформує Інтерфакс-Україна.

Вибори в парламенті почнуться в понеділок, 3 жовтня. Для обрання кандидату необхідно набрати протягом трьох турів голосування не менш ніж 2/3 голосів складу парламенту, або не менш ніж 68 зі 101.

Якщо Кальюлайд не вдасться отримати в парламенті мінімально необхідні 68 голосів парламентаріїв, право на обрання голови держави перейде до колегії вибірників. У неї входить 101 депутат парламенту і 234 представники місцевих самоврядувань.

Це вже повторні вибори голови держави. 24 вересня безрезультатно завершилося голосування в колегії вибірників, коли не обрали жодного з п'яти претендентів від різних парламентських партій. Після цього рада старійшин парламенту досягла угоди з партійними фракціями про висунення єдиного кандидата від парламентських партій.

Про підтримку Кальюлайд заявили п'ять парламентських фракцій із шести, або 90 депутатів зі 101. Свої голоси за її висунення не дали Консервативна народна партія і кілька депутатів від найбільшої опозиційної партії Центру.

Як повідомляли, в неділю, 2 жовтня, на непідконтрольній Україні частині Донбасу "ДНР" і "ЛНР" проводять праймериз - попереднє голосування за кандидатів на місцевих виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram