ГоловнаСвіт

В Угорщині почався референдум про квоти для мігрантів

Прем'єр країни Віктор Орбан не хоче погоджуватися з політикою ЄС.

В Угорщині почався референдум про квоти для мігрантів
Орбан голосует на референдум
Фото: EPA/UPG

Жителі Угорщини на референдумі в неділю ухвалять рішення про те, чи погоджуватися з обов'язковими квотами на розподіл мігрантів по країнах-членах Євросоюзу.

Згідно з планами керівництва ЄС, за цими квотами притулок в країнах блоку повинні отримати 160 тисяч осіб, пише "Бі-бі-сі".

Якщо планам буде дано хід, Угорщина повинна буде прийняти 1 294 людини.

Опитування громадської думки, зроблені до початку голосування, показали, що серед тих, хто збирається взяти участь у референдумі, висока частка тих, що виступають проти квот. Щоб референдум був визнаний таким, що відбувся, явка повинна перевищити 50%.

Під час кризи з мігрантами Угорщина стала однією з перевалочних країн на шляху проходження біженців у Німеччину та інші країни Євросоюзу.

У спробах зупинити потік мігрантів влада Угорщини закрила кордон зі Сербією і Хорватією. Жителі країни в більшості схвалили цей крок, який своєю чергою розкритикували правозахисні організації.

На референдум винесено питання: "Чи хочете ви, щоб Європейський Союз мав право в обов'язковому порядку переселяти осіб, які не є громадянами Угорщини, в Угорщину навіть без схвалення Національної асамблеї [національного парламенту]?"

У грудні минулого року Угорщина подала в суд позов, оскаржуючи рішення про обов'язкові квоти.

Виступаючи по телебаченню в четвер, прем'єр-міністр країни Віктор Орбан заявив: "Якщо буде більше тих, хто сказав "ні", ніж "так", це буде означати, що угорці не приймають ті правила, які бюрократи з Єврокомісії хочуть нам нав'язати".

Чим більше тут мігрантів, тим вища загроза тероризму", - наводить слова Орбана агентство Reuters.

Схема розподілу квот була запропонована Євросоюзом для того, щоб пом'якшити наслідки кризи для Греції і Італії, країн, через які більшість мігрантів і біженців в'їжджають в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram