ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ІДІЛ втратила контроль над нафтовими свердловинами в Іраку

Втративши прибуток від нафти, ісламістам доведеться знайти інше фінансування.

Бойовики "Ісламської держави" більше не контролюють нафтові свердловини в Іраку після того, як були витіснені урядовими військами минулого тижня з району поблизу Кіркука.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністерства нафти.

Сунітські угруповання були витіснені з Ширката американськими військами за підтримки армії Іраку. Минулого місяця ІДІЛ втратила нафтове родовище Кайара, коли урядові сили йшли в наступ на північ, щоб повернути під свій контроль Мосул - найбільше місто, яке контролюють бойовики.

"Втративши прибуток від нафти, ІДІЛ доведеться знайти інше фінансування, наприклад, підвищення податків і штрафів в районах, які ще перебувають під контролем ісламістів", - сказав чиновник служби безпеки Іраку Мутанна Джбара.

Повідомляється, що іракські сили поки що не повернули собі нафтове родовище Наджма недалеко від Кайара, але його видобувні свердловини більше не доступні для бойовиків через урядові наступальні і повітряні удари.

Раніше сили міжнародної коаліції знищили нафтову інфраструктуру ІДІЛ в районі міст Абу-Камаль і Дей-ез-Зор в Сирії.

Нафта із захоплених угрупуванням родовищ є одним з головних джерел доходу ІДІЛ. Як повідомлялося в серпні, бійці курдського ополчення спільно з американським спецназом вбили бойовика терористичного угруповання "Ісламська держава", що відповідав в угрупованні за операції з нафтою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram