ГоловнаСвіт

Україна повинна ставити питання про відповідальність РФ за злочин, - експерт

Росія повинна визнати факт порушення міжнародного права, офіційно попросити пробачення і здійснити компенсацію заподіяної матеріальної та моральної шкоди.

Україна повинна ставити питання про відповідальність РФ за злочин, - експерт
Фото: EPA/UPG

Слідству складно буде домогтися покарання конкретних виконавців теракту – знищення малайзійського пасажирського літака рейсу МН17 у Донецькій області, але Україна повинна ставити питання про відповідальність РФ за злочин.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомив професор міжнародного права, Університет КІМЕП (Алмати, Казахстан) Сергій Саяпин.

«Безвідносно до кримінальної відповідальності індивідуально-визначених осіб (це окремий процес) може і повинно ставитися питання про відповідальність Російської Федерації як держави, відповідно до міжнародного права, за вчинення міжнародно-протиправного діяння», - сказав Саяпин.

Він нагадав, що міжнародна слідча група недвозначно заявила, що пуск ракети з установки «Бук» «поза всяким сумнівом» було здійснено з району селищ Первомайське і Сніжне, які на момент скоєння злочину і до цього дня контролюють сепаратисти. «Міжнародні слідчі володіють доказами того, що установка «Бук» була доставлена в Україну з території Російської Федерації і згодом її повернули туди», - сказав експерт.

Саяпин вважає, що, відповідно до міжнародного права, відповідальність Росії виражається у визнанні факту порушення міжнародного права, офіційних вибаченнях і здійсненні компенсації заподіяної матеріальної та моральної шкоди.

«Але для цього результати розслідування повинні бути опубліковані, і їм потрібно дати хід у рамках відповідних міжнародних юридичних процедур - тому що добровільно Росія свою причетність до знищення пасажирів і літака не визнає», - зауважує Саяпин.

Як варіант він пропонує: в компетентні українські суди (за місцем заподіяння шкоди життю людей і майну) можуть бути подані позови до російських військовослужбовців, причетних до запуску ракети, яка знищила літак, про компенсацію заподіяної матеріальної та моральної шкоди, і українські суди вочевидь задовольнять ці позови.

«Надалі можуть виникнути - і радше виникнуть - труднощі з виконанням таких судових рішень у Росії, але невиконання належним чином постановлених судових рішень буде підставою для застосування примусових і обмежувальних заходів щодо держави-порушника», - наголошує експерт.

Разом з тим Саяпин вважає, що організаційна і політична готовність Нідерландів здійснювати переслідування наразі відсутня. «Міжнародна слідча група, всупереч очікуванням, не зробила 28 вересня викривальних заяв щодо певних осіб, причетних до знищення рейсу МН17. У списку підозрюваних - близько 100 осіб, але їхні імена не були озвучені або опубліковані. У майбутньому дані міжнародного розслідування можуть стати підставою для кримінального переслідування, але на цей момент, на мій погляд, організаційна та політична готовність здійснювати таке переслідування все ще відсутня», - говорить він.

Він припустив, що в майбутньому зацікавлені держави - Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна - порушать кримінальні справи щодо підозрюваних осіб, оголосять їх у міжнародний розшук або вимагатимуть їх видачі у Російської Федерації. «Але до цього потрібно узгодити оптимальний механізм їх кримінального переслідування. Кримінальне переслідування підозрюваних у національних судах зацікавлених держав, на мій погляд, доволі безперспективне, тому що Росія не видасть підозрюваних, які є її громадянами», - сказав він.

Експерт нагадав, що заснувати міжнародний трибунал для кримінального переслідування осіб, винних у знищенні рейсу МН17, через прийняття резолюції Ради Безпеки ООН не вдалося. «На мій погляд, є безперспективним і створення такого трибуналу на основі міжнародного договору між зацікавленими державами - Росія в такому договорі вочевидь не братиме участі, а отже, не буде сприяти діяльності трибуналу, заснованого на підставі такого договору», - каже Саяпин.

При цьому відносно перспективним можна вважати розгляд «справи МН17» у Міжнародному кримінальному суді (МКС). «МКС має юрисдикцію щодо подій, які відбувалися на сході України влітку 2014 року, а знищення пасажирів рейсу МН17 є злочином проти людяності - один із злочинів, що підпадають під юрисдикцію МКС. Якщо прокурор МКС вирішить зробити кримінальне переслідування осіб, причетних до знищення рейсу, Російська Федерація, звісно, спробує призупинити цей процес через Раду Безпеки ООН. Але інші постійні члени Ради в змозі створити технічні перешкоди для блокування цього процесу Росією. В результаті, теоретично, може скластися цікавий прецедент, коли Росія може виявитися зобов'язаною співпрацювати з МКС у силу відповідної резолюції Ради Безпеки ООН, прийняття якої вона не зможе заблокувати», - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram