ГоловнаСвіт

ЄСПЛ визнав право умовно засуджених виїжджати з країни

Суд постановив, що людина може бути позбавлена свободи пересування, тільки якщо своїми діями загрожує національній чи громадській безпеці.

ЄСПЛ визнав право умовно засуджених виїжджати з країни
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив скаргу російських громадян Олексія Власова і Михайла Беньяша, яким не дозволяли виїжджати з країни через умовні терміни.

Відповідне рішення опубліковано на сайті ЄСПЛ.

Олексія Власова засудили 2008 року за контрабанду, Михайла Беньяша - 2011 року за вимагання. Кожен з них був засуджений до трьох років позбавлення волі умовно. Російська влада відмовилася видавати їм закордонні паспорти до закінчення умовного терміну.

Власов і Беньяш звернулися до ЄСПЛ зі скаргою на порушення статті 2 протоколу 4 Європейської конвенції з прав людини, яка передбачає свободу пересування. Суд постановив, що людина може бути позбавлена свободи пересування, тільки якщо своїми діями загрожує національній чи громадській безпеці. Відмова у видачі закордонного паспорта може бути тільки індивідуальною, а не автоматичною, як це відбувається в Росії.

ЄСПЛ також ухвалив, що Росія повинна виплатити компенсацію: €1800 Власову і €5000 Беньяшу.

Рішення може бути оскаржене владою РФ протягом трьох місяців. У разі позитивного рішення колегії з п'яти суддів справу може розглянути Велика палата Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, в червні ЄСПЛ постановив, що позбавлення людини громадянства не порушує стандартів Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram