ГоловнаСвіт

На саміті ООН 193 країни ухвалили декларацію про захист біженців

Очікується, що у вівторок, 20 вересня, світові лідери візьмуть на себе конкретні фінансові зобов'язання щодо допомоги біженцям.

На саміті ООН 193 країни ухвалили декларацію про захист біженців
Беженцы в Мюнхене, Германия
Фото: EPA/UPG

На саміті ООН з питань біженців та мігрантів, що проходить у Нью-Йорку, світові лідери та міністри закордонних справ 193-х держав у понеділок, 19 вересня, ухвалили декларацію, в якій закликають надавати більш гуманну і скоординовану відповідь на гостру міграційну кризу у світі.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун, який відкрив саміт, закликав світових лідерів "захищати права і гідність кожної людини, під тиском обставин вимушеної залишати свій будинок і шукати кращого життя". На думку генсека ООН, завдяки цій міжнародній угоді більше дітей біженців зможуть відвідувати школи, права мігрантів та біженців будуть краще захищені і більше людей зможуть знайти роботу за кордоном.

"Сьогоднішній саміт свідчить про прорив у спільних зусиллях, спрямованих на подолання викликів, пов'язаних з переміщеними особами", - заявив Пан Гі Мун, додавши, що саміт буде мати сенс тільки в тому випадку, якщо держави світу "будуть поважати обіцянки, дані ними сьогодні".

Очікується, що під час саміту у вівторок, 20 вересня, який буде приймати президент США Барак Обама, світові лідери візьмуть на себе конкретні фінансові зобов'язання щодо допомоги біженцям. У понеділок прем'єр-міністр Китаю Лі Кецян заявив, що його країна готова виділити додатково на ці цілі 100 мільйонів доларів гуманітарної допомоги.

Згідно з даними ООН, станом на кінець 2015 року у світі налічувалося 65,3 млн переміщених осіб, що на 5 млн більше, ніж у попередньому році. Серед них - 21,3 млн біженців, 3,2 млн прохачів притулку та 40,8 млн мігрантів.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН на тему біженців і мігрантів, закликав відновити посаду спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань внутрішньо переміщених осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram