ГоловнаСвіт

Франція передала Єгипту другий із побудованих для Росії "Містралів"

Усі написи та інструкції на військовому кораблі довелося перекласти з російської на арабську та англійську.

Франція передала Єгипту другий із побудованих для Росії "Містралів"
"Мистраль"
Фото: EPA/UPG

Франція передала Єгипту другий вертольотоносець типу "Містраль", побудований для Росії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Урочиста церемонія відбулася в Сен-Назер, звідки корабель "Анвар Садат" вирушить в Олександрію на початку наступного тижня. Це вже другий вертольотоносець, проданий Єгипту Францією. Перший - "Гамаль Абдель Насер" - прибув до Олександрії 23 червня.

"Завдяки підтримці французького уряду ми змогли знайти країну, якій потрібні наші кораблі", - заявив офіційний представник суднобудівної компанії DCNS.

Усі інформаційні системи корабля були призначені для використання російськими військовими, тому компанії DCNS після підписання контракту з Єгиптом довелося перекласти написи та інструкції з російської на арабську та англійську.

Контракт на поставку двох "Містралів" вартістю €1,2 млрд було укладено між французькою DCNS/STX і "Рособоронекспортом" у 2011 році. Франція повинна була передати перший корабель "Владивосток" у листопаді 2014 року, проте через агресію Росії проти України відмовилася це робити. На початку серпня Москва і Париж розірвали контракт на будівництво і поставку двох кораблів-доків типу "Містраль". Франція виплатила РФ €950 млн.

Наприкінці вересня 2015 року стало відомо, що президент Франції Франсуа Олланд досяг угоди зі своїм єгипетським колегою Абдель Фаттахом ас-Сісі про продаж вертольотоносців Єгипту. Агентство "Рейтер" повідомляло, що ціна контракту - близько €950 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram