ГоловнаСвіт

Берні Сандерс закликав владу США помилувати Сноудена

Інтернет-користувачі, включаючи Возняка, Сороса і Редкліффа, попросили Обаму помилувати Сноудена.

Берні Сандерс закликав владу США помилувати Сноудена
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Сенатор від Вермонту, колишній учасник президентських перегонів Берні Сандерс закликав владу США помилувати колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена.

З відповідним закликом він виступив у своїй колонці для Тhe Guardian.

"Інформація, яку розсекретив Едвард Сноуден, дозволила Конгресу й американському народу зрозуміти ступінь зловживання АНБ своїми повноваженнями і побачити порушення конституційних прав американських громадян", - написав політик.

При цьому Сандерс зазначив, що хоча колишній співробітник АНБ "порушив присягу і вчинив злочин", буде краще, якщо уряд помилує Сноудена і "позбавить його довгого тюремного ув'язнення чи постійного вигнання".

Окрім того, інтернет-користувачі закликали президента США Барак Обаму помилувати Сноудена. Петицію на сайті PardonSnowden.org серед інших підписали співзасновник Apple Стів Возняк, відомий фінансист Джордж Сорос і актор Деніел Редкліфф.

"Ед виступив на наш захист, і тепер настав час для нас заступитися за нього. Потрібно переконати президента Обаму помилувати Едварда Сноудена і дозволити йому повернутися додому з пошаною", - йдеться в тексті петиції.

На сайті наводиться цитата Возняка про Сноудена: "Абсолютний герой для мене. Абсолютний герой".

На головній сторінці PardonSnowden.org встановлено лічильник, що показує, скільки днів залишилося до кінця президентського терміну Обами, і, відповідно, скільки нинішній президент має часу на підписання указу про помилування Сноудена.

13 вересня Сноуден попросив Обаму про помилування. День перед тим офіційний представник Білого дому Джош Ернест заявив, що президент США Барак Обама не збирається помилувати Сноудена. За його словами, те, в якій формі колишній співробітник АНБ повідомив інформацію, "завдало шкоди національній безпеці США".

У 2013 році він передав журналістам низку секретних документів про діяльність американських спецслужб, зокрема про ведення масштабного стеження за телефонними розмовами і електронним листуванням громадян США і лідерів інших країн.

Росія надала Сноудену тимчасовий притулок терміном на рік за умови, що він припинить свою діяльність проти США. У 2014 році колишній співробітник американських спецслужб отримав трирічний дозвіл на проживання. Це дозволяє йому не тільки вільно пересуватися країною, а й виїжджати за її межі.

На батьківщині Сноудена звинувачують у шпигунстві, в разі повернення у США йому загрожує до 30 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram