ГоловнаСвіт

Венеціанська комісія не буде спостерігати за російськими виборами

Вибори в Держдуму РФ відбудуться вже 18 вересня.

Венеціанська комісія не буде спостерігати за російськими виборами
Заседание Венецианской комиссии (Архив)
Фото: www.norway-coe.org

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) не братиме участі в спостереженні за виборами в Держдуму Росії на її території та в окупованому Криму.

Про це йдеться в офіційній відповіді Венеціанської комісії на запит "Укрінформу" прокоментувати легітимність парламентських виборів і самого парламенту Російської Федерації на суверенній території України.

"Зазвичай Комісія здійснює свою діяльність як юридичний консультант місій зі спостереження за виборами в державах-членах ПАРЄ, це допомагає делегаціям з правовими аспектами виборів. У випадку з проведенням парламентських виборів у РФ 18 вересня 2016 року ПАРЄ не була запрошена для спостереження, тому Венеціанська комісія не братиме в цьому участі", - зазначила керівник відділу зі зв'язків з громадськістю Венеціанської комісії Ради Європи Тетяна Мишелова.

Венеціанська комісія (офіційна назва Європейська комісія "За демократію через право") є консультативним органом з конституційного права, створеним при Раді Європи в 1990 році. Експерти Комісії (від кожної держави-члена ПАРЄ) здійснюють аналіз законів і законопроектів держав-учасників, які стосуються проблем конституційного права, в тому числі стандартів виборів, прав меншин тощо. Висновки Комісії широко використовуються ПАРЄ як відображення "європейських стандартів" у галузі демократії.

Крім того, комісія публікує тематичні дослідження з окремих проблем, веде бази даних CODICES (рішення конституційних судів) і VOTA (виборче право). За проблематикою виборів вона тісно співпрацює з Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

Нагадаємо, 18 вересня повинні відбутися вибори в Державну думу Російської Федерації. Виборча кампанія триває і на території Криму, анексованого Росією навесні 2014 року. У день виборів РФ планувала в своїх диппредставництвах у Києві, Львові, Одесі та Харкові відкрити чотири виборчі дільниці.

5 вересня Чубаров закликав кримчан бойкотувати вибори в Держдуму РФ.

8 вересня Верховна Рада України затвердила постанову, в якій закликала парламентаріїв іноземних держав, парламентські асамблеї і міжнародні організації утриматися від участі в спостереженні за перебігом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також у жодному разі не визнавати їх результати.

10 вересня, президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну повідомити владу РФ про неприйнятність проведення виборів у Держдуму Росії на території України.

12 вересня Порошенко закликав країни G7 і ЄС не визнавати легітимність виборів РФ у Криму.

14 вересня МЗС Литви заявило, що не визнає вибори в Держдуму РФ у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram