ГоловнаСвіт

Інформатор WikiLeaks домоглася дозволу на операцію зі зміни статі

Челсі Меннінг з п'ятниці голодувала.

Інформатор WikiLeaks домоглася дозволу на операцію зі зміни статі
Челси Мэннинг
Фото: tv.msnbc.com

Військовослужбовець армії США Челсі Меннінг, що відбуває 35-річний термін тюремного ув'язнення за передачу секретних файлів сайту WikiLeaks, закінчила голодування після того, як армійське начальство пообіцяло забезпечити їй хірургічну операцію зі зміни статі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Операцію, яку зроблять 28-річній Меннінг у рамках лікування гендерної дисфорії, рекомендував психолог. Однак засуджена стверджувала, що не отримує належного лікування.

У липні Меннінг намагалася через це вчинити суїцид. Після цього армійське начальство оголосило про намір почати проти неї розслідування, підсумком якого могло стати посилення режиму утримання.

На знак протесту проти такого поводження Меннінг оголосила голодування в п'ятницю, 9 вересня. Зокрема, вона зажадала, щоб їй, як особі, офіційно визнаній жінкою, дозволили носити довге волосся.

Бредлі Меннінг - так звали Челсі до зміни статі - був заарештований у травні 2010 року. Він передав WikiLeaks близько 700 тис. секретних документів військових операцій США в Іраку і Афганістані. Найвідомішим витоком став 39-хвилинний відеозапис убивства американськими військовими мирних іракців.

У серпні 2013 року Меннінга засудили до 35 років в'язниці. Про те, що він потерпає від розладу гендерної ідентичності, стало відомо ще протягом процесу.

13 лютого 2015 року через високий ризик самогубства начальство дало попередню згоду на операцію зі зміни статі Меннінга безпосередньо в тюрмі - рішення змінити стать в'язня було прийнято вперше в історії.

23 квітня 2014 року засуджений отримав право носити жіноче ім'я Челсі Елізабет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram