ГоловнаСвіт

У Чечні незалежного журналіста засуджено до 3 років ув'язнення, - правозахисники

Жалауді Герієв систематично публікував матеріали про порушення прав людини.

У Чечні незалежного журналіста засуджено до 3 років ув'язнення, - правозахисники
Фото: @GraniTweet

Суд у Чечні засудив до трьох років позбавлення волі незалежного журналіста Жалауді Герієва за звинуваченням у зберіганні наркотиків. Про це повідомила 7 вересня Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, передає Радіо Свобода.

23-річний Герієв співпрацював з інтернет-виданням "Кавказский узел", систематично публікував матеріали про порушення прав людини в Чечні. Головний редактор "Кавказского узла" Григорій Шведов заявив правозахисникам, що справу Герієва сфабриковано.

Програмний директор Human Rights Watch із Росії Тетяна Локшина також вважає, що влада мстить журналісту за його професійну діяльність.

Правозахисники заявили, що напередодні прямих виборів глави Чечні, які заплановані на 18 вересня, керівник республіки Рамзан Кадиров "проводить курс на викорінення будь-яких проявів інодумства і формування режиму особистої тиранії".

Герієва затримали в Чечні 16 квітня, коли він їхав із Курчалоя в Грозний. За його словами, троє озброєних чоловіків зняли його з маршрутного таксі, вдарили по голові й затягли до своєї машини. Потім відвезли в ліс, де били, катували, погрожували, стверджуючи, що він хотів виїхати, щоб приєднатися до угруповання "Ісламська держава". Потім, відібравши всі особисті речі, журналіста відвезли на цвинтар на околиці Курчалоя. За версією слідства, саме там його затримали з марихуаною в рюкзаку, після чого він зізнався у зберіганні наркотиків.

У суді журналіст відмовився від свідчень, заявивши, що дав їх під тиском. Однак суд це до уваги не взяв.

Досі справа Герієва не розголошувалася на прохання його сім'ї, яка боялася посилення переслідувань.

Human Rights Watch закликає російську владу забезпечити негайний перегляд справи Герієва і припинити репресії в Чечні.

Нагадаємо, що в липні у Москві застрелили оператора телеканалу "Росія-1".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram