ГоловнаСвіт

Папа Римський канонізував мати Терезу

Ватикан визнав два випадки чудесних зцілень

Папа Римський канонізував мати Терезу
Фото: EPA/UPG

Папа Римський Франциск у неділю проголосив мати Терезу святою. Тисячі прочан на площі Святого Петра у Ватикані вітали рішення Папи, повідомляє Reuters.

Попередник Франциска, Папа Іван Павло II обійшов правила Ватикану, форсуючи процес зарахування матері Терези до лику святих. Зазвичай ця процедура починається не раніше, ніж через п'ять років після смерті людини, проте у випадку з матір'ю Терезою процес був запущений через два роки.

Мати Тереза - католицька черниця, яка прославилася на весь світ організацією медичної допомоги індійським біднякам.

Мати Тереза (справжнє ім'я Агнес Гонджа Бояджіу) народилася 26 серпня 1910 року у католицькій албанській родині в Скоп'є, нині столиці колишньої югославської республіки Македонії, а тоді провінції Османської імперії.

У 19 років вона виїхала до Ірландії і там вступила в чернечий орден "Ірландські сестри Лорето". У 1931 році прийняла постриг і взяла ім'я Тереза на честь канонізованої в 1927 році черниці-кармелітки Терези з Лізьє, відомої своєю добротою і милосердям.

Орден направив її на служіння в Індію, де вона спочатку викладала в жіночій школі святої Марії в Дарджилинзі, а 10 вересня 1946 року одержала благословення від керівництва ордена допомагати хворим у Калькутті.

У 1950 році мати Тереза заснувала жіночу чернечу конгрегацію "Сестри Місіонерки Любові", яка зараз налічує близько 4500 її послідовниць, що допомагають бідним і хворим в більш ніж ста країнах незалежно від їх національності і віросповідання. Сестри працюють приблизно у 400 благодійних клініках, школах і притулках.

Мати Тереза давно стала всесвітнім символом милосердя і 1979 року удостоїлася Нобелівської премії миру, але в її адресу звучала і критика: за отримання грошей на благодійність від одіозних диктаторів, антисанітарні умови в деяких лікарнях, які вона патронувала, і заклики не давати наркотиків навіть приреченим онкологічним хворим.

Мати Тереза померла у віці 87 років і була беатифікована (перший ступінь канонізації у католиків) папою Іваном-Павлом II у 2003 році.

Ватикан визнав два випадки чудесних зцілень завдяки молитвам матері Терезі. У 2002 році жінка в Індії вилікувалася від пухлини у черевній порожнині, у 2008 році у бразильця зникла пухлина мозку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram