ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російська ЦВК вирішила "не травмувати" виборців даними про рахунки кандидатів у Держдуму

У Держдумі вважають, що інформація про доходи чиновників може послужити "розпалюванням соціальної ворожнечі".

Російська ЦВК вирішила "не травмувати" виборців даними про рахунки кандидатів у Держдуму
Фото: EPA/UPG

Російський Центрвиборчком вирішив не публікувати дані про рахунки кандидатів у депутати Держдуми РФ перед виборами за підсумками перевірки їх достовірності.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на джерело в ЦВК.

За словами співрозмовника видання, в ЦВК вирішили "не травмувати людей такою кількістю недостовірних даних".

У рамках підготовки до виборів ЦВК уперше провела масштабну перевірку достовірності відомостей про рахунки через Центробанк, який запитав дані про тисячі рахунків у 800 кредитних організацій. Запитувалися дані не тільки про зазначені рахунки в конкретних банках, але і в інших кредитних організаціях.

Як наголошують, у повному обсязі банки відповідали вчасно і відповідно до запиту. Крім того, під час перевірки даних про рахунки кандидатів було виявлено безліч невідповідностей.

"За розбіжність декларації з дійсністю з виборів не знімають. Зате виборці зможуть дізнатися, що приховав або забув показати перед виборами в Держдуму кандидат", - пише видання.

Раніше голова ЦВК Елла Памфілова заявляла, що відомості про всі розбіжності в деклараціях про майно кандидатів буде опубліковано.

Водночас перший заступник голови думської фракції "Справедливої Росії" Михайло Ємельянов заявив, що він узагалі проти того, щоб інформацію про доходи кандидатів у депутати де-небудь публікували.

"Коли чиновник звітує, це боротьба з корупцією. А кандидатам навіщо? Показати, хто багатий, а хто бідний? Це розпалювання соціальної ворожнечі", - дивується політик.

Нагадаємо, за даними соцопитувань 23% росіян готові продати свій голос на виборах у Держдуму за суму від 100 рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram