ГоловнаСвіт

Apple усунула недоліки iOS, що дозволяли шпигувати за власниками iPhone

Шкідливий софт дозволяв записувати дзвінки та повідомлення в месенджерах і контролювати місце перебування і пересування власника телефону.

Apple усунула недоліки iOS, що дозволяли шпигувати за власниками iPhone
iPhone
Фото: www.centralgadget.com

Компанія Apple випустила оновлення операційної системи для мобільних пристроїв Apple iOS 9.3.5, щоб усунути три раніше невідомі недоліки, які могли бути використані для стеження за власником смартфонів iPhone.

Про це йдеться в повідомленні компанії Apple.

"Щойно нам стало відомо про такий недолік, ми негайно усунули його в iOS 9.3.5. Ми рекомендуємо всім клієнтам завжди завантажувати останню версію iOS, щоб захистити себе від потенційних загроз у сфері комп'ютерної безпеки", - наголошено в прес-релізі.

Як пише The Guardian, 10 серпня юрист-правозахисник з ОАЕ Ахмед Мансур отримав на свій iPhone шість СМС від невідомих відправників із посиланнями.

У повідомленнях ішлося, що за цими посиланнями адвокат нібито зможе отримати якусь секретну інформацію про тортури ув'язнених у в'язницях ОАЕ.

Мансур вирішив переслати підозрілі повідомлення фахівцям із комп'ютерної безпеки з компаній Citizen Lab і Lookout Mobile, повідомляє ВВС.

За словами експертів, якби Мансур перейшов за посиланням, на його iPhone було б непомітно встановлено програмне забезпечення, що дає хакерам контроль над камерою і мікрофоном і дозволяє відстежувати все, що діється навколо. За допомогою шкідливого софту зловмисники змогли б записувати дзвінки та повідомлення в месенджерах WhatsApp і Viber і контролювати місце перебування і пересування правозахисника.

Фахівці з комп'ютерної безпеки вважають, що програмне забезпечення було розроблено ізраїльською компанією NSO Group, що займається створенням додатків для боротьби з кіберзагрозами.

За відомостями міжнародної правозахисної організації Privacy International, ізраїльська компанія продавала своє ПЗ клієнтам у Мексиці та Панамі.

Про інші угоди NSO Group, вартість якої, за деякими оцінками, перевищує $1 млрд, правозахисникам практично нічого не відомо.

Представники ізраїльської компанії оприлюднили заяву, в якій визнали, що розробляють софт для боротьби з терором і злочинністю. При цьому вони наголосили, що їм нічого не відомо про окремі інциденти, пов'язані з використанням їх розробок.

Контрольний пакет акцій у NSO Group належить венчурній компанії з Каліфорнії Francicso Partners Ltd., від якої також очікують заяви з приводу події з Мансуром.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня стало відомо, що Apple розробляє власну соцмережу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram