ГоловнаСвіт

AP: Манафорт був посередником для таємних угод Партії регіонів із вашингтонськими лобістами

ЗМІ з'ясували, екс-радник Януковича допоміг Партії регіонів таємно виплатити $2,2 млн двом відомим лобістським вашингтонським фірмам.

AP: Манафорт був посередником для таємних угод Партії регіонів із вашингтонськими лобістами
Пол Манафорт
Фото: EPA/UPG

Американський політтехнолог Пол Манафорт, який раніше працював на Віктора Януковича, а зараз є головою виборчого штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа, допоміг Партії регіонів таємно виплатити щонайменше $2,2 млн двом відомим лобістським вашингтонським фірмам у 2012 році.

Про це повідомляє агентство Assoсiated Press із посиланням на джерела, близькі до теми.

Як зазначає агентство, переказ коштів було здійснено в такий спосіб, що "ефективно приховало зусилля іноземної політичної партії вплинути на американську політику".

Згідно з федеральним законом, американські лобісти повинні зробити відповідну публічну заяву, якщо вони представляють інтереси голів іноземних держав або їх політичних партій. Окрім того, лобісти повинні надавати докладні звіти про свої дії в департамент юстиції США. Порушення цього закону є кримінальним злочином і карається п'ятьма роками позбавлення волі і штрафом у розмірі до $250 тис.

За даними агентства, Манафорт і його діловий партнер Рік Гейтс - ще один високопоставлений стратег кампанії Трампа, працювали в 2012 році від імені політичної партії тодішнього президента України Віктора Януковича. Співрозмовники агентства, знайомі з роботою Гейтса в період, коли Гейтс і Манафорт були консультантами Партії регіонів, кажуть, що Гейтс також допомагав керувати інформаційно-пропагандистською роботою, якою займалася некомерційна організація "Європейський центр сучасної України", що працювала на Януковича і яка для виконання своїх цілей найняла пару вашингтонських лобістських фірм - Podesta Group Inc. and Mercury LLC.

Як зазначає агентство, засновник і голова Podesta Group Тоні Подеста є братом Джона Подести, який зараз є головним стратегом у виборчому штабі кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон. А голова Mercury LLC Він Вебер - впливовий республіканець, колишній конгресмен і колишній спеціальний радник суперника Барака Обами на виборах 2012 року Міта Ромні. Раніше в цьому місяці Вебер заявив, що не підтримає Трампа.

Раніше згаданий "Європейський центр сучасної України" управлявся радою, яка спочатку включала членів парламенту від Партії регіонів. Згодом організація виплатила щонайменше $2,2 млн лобістським фірмам, щоб захищати позиції, які в цілому відповідали інтересам уряду Януковича.

З-поміж іншого фірми домагалися применшення необхідності в резолюції Конгресу, що вимагає чинити тиск на Януковича з метою звільнення з в'язниці одного з його політичних опонентів. Згідно з цією інформацією, "Європейський центр сучасної України" заплатив Podesta Group $1,13 млн на період із червня 2012-го по квітень 2014 роки за лобіювання своїх інтересів у Конгресі, Раді національної безпеки Білого дому, Держдепартаменті й інших федеральних відомствах. Ще $1,07 українська організація заплатила Mercury LLC за лобіювання своїх інтересів у Конгресі. Один зі співрозмовників агентства, колишній співробітник Podesta, розповів, що ці гроші не можна було відстежити до українських політиків, які платили Гейтсу та Манафорту.

Лобістські фірми, вказує АР, продовжували роботу доти, доки Янукович не втік з України в лютому 2014 року.

Сам Гейтс розповів АР, що він і Манафорт запропонували "Європейському центру сучасної України" послуги лобістських фірм і іноді консультували фірми щодо української політики. За його словами, ці дії були законними і не було ніяких спроб обійти вимоги Акту про реєстрацію іноземних агентів США.

Тим часом представники Podesta стверджують, що ця фірма тісно співпрацювала з "Європейським центром сучасної України" та з Гейтсом в один і той самий час. Однак у Podesta кажуть, що Гейтс не працював на українську політичну партію і заперечують причетність Манафорта. При цьому сам Гейтс розповів АР, що він працював із Манафортом і що обидва вони працювали на Партію регіонів.

Podesta Group Inc. раніше реєструвала свою діяльність у Мін'юсті США в зв'язку зі своєю роботою в Албанії, Азербайджані, на Кіпрі, в Грузії, Індії, Японії, Кенії, Косово, на Мальдівах, в Молдові, Марокко, Сомалі, Південній Кореї, Південному Судані, В'єтнамі й інших країнах. Mercury LLC повідомляло Мін'юсту про свою роботу в інтересах Кайманових островів, Нігерії, Катару, Сомалі, Туреччини, одного з Об'єднаних Арабських Еміратів, Уганди та інших.

Як повідомляли раніше, Трамп понизив на посаді Манафорта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram