ГоловнаСвіт

У Грузії мають намір заборонити проросійську партію

Пропагандисти "руского міра" обіцяли у своїй рекламі "російську пенсію", розміщення російських баз у Грузії і ухвалення закону про подвійне громадянство.

У Грузії мають намір заборонити проросійську партію
Георгий Квирикашвили
Фото: www.trend.az

Уряд Грузії скористається усіма наявними законними і демократичним важелями, щоб не допустити антидержавної пропаганди і вітає всі відповідні ініціативи з боку неурядового або політичного сектору.

Про це заявив прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі, коментуючи передвиборний кліп партії "Центристи", повідомляє портал Newcaucasus.

"…На медіа лежить велика відповідальність за те, щоб не тиражувалася антидержавна інформація. Ми вітаємо рішення Громадського мовника про призупинення такої передвиборної агітації, яка спрямована проти державності і суверенітету. Також закликаємо всі інші медіа-засоби максимально намагатися не стати жертвою пропаганди, нехай навіть через необдумані дії... Уряд Грузії знову-таки скористається всіма наявними законними і демократичними важелями для того, щоб не допустити антидержавної пропаганди, і вітає всі відповідні ініціативи з боку неурядового або політичного сектору", - йдеться в заяві Квірікашвілі.

Президент Георгій Маргвелашвілі також привітав єдність і непримиренність, з якими грузинське суспільство висловило протест передвиборній рекламі партії "Центристи", повідомляє Новини-Грузія.

Відповідну заяву зробив радник президента з юридичних питань Каха Кожорідзе.

"Позиція грузинського суспільства демонструє, що ми належно розуміємо, з одного боку, важливість свободи слова та політичної діяльності, а з іншого боку, що вони не є необмеженими, а в особливих випадках - обмежуються. Зараз ми дійсно маємо справу з особливим випадком", - сказав Кожорідзе.

Він також заявив, що вважає ролик "центристів" антиконституційним. Кожорідзе зазначив, що за умов окупації "президент і кожен громадянин Грузії єдині у своїх позиціях" у цьому питанні.

"Перше речення першої статті Конституції Грузії говорить, що Грузія - незалежна, єдина і неподільна держава. Саме тому, коли якась політична партія каже, що узаконить у Грузії російські окупаційні війська, це суперечить державній незалежності і позиції", - сказав радник президента.

Скандал навколо "центристів" розгорівся через передвиборну рекламу партії, яку транслює в ефірі Перший канал Громадського мовника Грузії.

У ролику партія супроводила свої передвиборні обіцянки фотографіями Путіна і танками з російськими прапорами. "Центристи" пообіцяли у своїй рекламі "російську пенсію", розміщення російських баз у Грузії, ухвалення закону про подвійне громадянство, скасування візового режиму з Росією і відновлення територіальної цілісності Грузії.

14 серпня керівництво Громадського мовника вирішило припинити трансляцію реклами партії.

Зі свого боку, депутати парламенту планують звернутися до Конституційного суду, щоб розпустити партію.

Варто зазначити, що один з лідерів "центристів" Ладо Бедукадзе вже виступив із погрозами на адресу інших політичних партій Грузії в інтерв'ю телекомпанії "Пірвелі".

"Хочу попередити Республіканську партію, хочу попередити інші партії - граєте з вогнем, панове!.. Ви зрадники батьківщини, ви вороги батьківщини, всі ви. Єдина людина, чиї погляди і позицію я врахую - це буде Бідзіна Іванішвілі. Єдина людина, у кого я буду запитувати, це Святіший і Блаженніший Ілля II. Решта ви всі нікчеми, злиті владою Саакашвілі!" - заявив Бедукадзе.

Нагадаємо, Росія напала на Грузію 8 серпня 2008 року. Під час військової агресії була повністю зруйнована столиця Південної Осетії Цхінвалі. Росія провела в регіоні операцію "примушення Грузії до миру", а 26 серпня визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram