ГоловнаСвіт

У Латвії запровадили кримінальну відповідальність за незаконну службу в іноземних військах

Порушникам загрожує чотири роки в'язниці

У Латвії запровадили кримінальну відповідальність за незаконну службу в іноземних військах
Латвия
Фото: id77.livejournal.com

Уряд Латвії підтримав поправки до Кримінального закону і Закону про національну безпеку, що передбачають введення кримінальної відповідальності за порушення заборони служити в іноземних військах за винятком країн ЄС і НАТО.

Про це повідомляє портал Delfi.lv.

Згідно із законопроектом, негромадянам буде заборонено служити в іноземних військах і брати участь у військових операціях за кордоном.

Також кілька обмежень вводиться і для громадян. Так, для служби у збройних силах, внутрішніх військах, воєнізованих організаціях, службах розвідки і безпеки, поліції іноземних держав необхідно отримати дозвіл уряду. Порушникам загрожує кримінальний процес і чотири роки в'язниці.

До осіб, які почали службу в іноземних військових частинах до 1 січня 2017 року, нові норми застосовуватимуться з 1 січня 2018-го. Зазначається, що поправки покликані зменшити ризики для внутрішньої безпеки Латвії, які "можуть бути пов'язані з отриманням військового досвіду в третіх країнах і спрямовані проти інтересів Латвії".

У Латвії проживають близько 300 тисяч негромадян. Цей статус після розпаду СРСР отримали ті, хто прибув до Латвії після 1940 року (тобто після незаконної окупації Латвії Радянським Союзом) з РРФСР та інших радянських республік. Права цієї категорії жителів обмежені. Отримати громадянство вони можуть за допомогою процедури натуралізації, під час якої потрібно скласти іспит з державної мови та історії.

Нагадаємо, у квітні Латвія оцінила збитки від радянської окупації у €185 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram