ГоловнаСвіт

Влада Туреччини позбавить армію можливості організовувати держперевороти

Після спроби перевороту 9 генералів і 288 солдатів усе ще перебувають в розшуку.

Влада Туреччини позбавить армію можливості організовувати держперевороти
Фото: DailySabah / Twitter

Влада Туреччини проведе армійську реформу, щоб виключити спроби проведення нових військових переворотів.

Про це повідомив міністр оборони Туреччини Фікрі Ішик, повідомляє агентство Рейтер.

"Під час реформи армії ми поміняємо той механізм, завдяки якому за останні 60 років збройні сили організували шість великих і незначних переворотів", - заявив Ішик, зазначивши, що застосовані кроки відповідають "структурі і духу" НАТО.

Міністр також повідомив, що після спроби перевороту в ніч на 16 липня дев'ять генералів і 288 солдатів усе ще перебувають у розшуку.

Нагадаємо, 1 серпня стало відомо, що турецька влада взялася за реформу розвідки. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган має намір підпорядкувати собі Національну розвідувальну організацію і Генеральний штаб. Щоб провести цю реформу, необхідно внести поправки в конституцію, а для цього уряду потрібно заручитися підтримкою опозиційних партій. День перед цим Ердоган наділив себе правом віддавати прямі накази збройним силам.

Ці зміни стали результатом невдалої спроби військового перевороту, яку в ніч на 16 липня здійснила група турецьких військовослужбовців. Бунтівники вивели на вулиці важку техніку й атакували ключові військові об'єкти. Однак більшість силовиків залишилися вірними уряду, і бунт було придушено.

Під час путчу загинули 238 осіб, понад 2,1 тис. отримали поранення. Близько 60 тис. військових, поліцейських, суддів, чиновників і викладачів відсторонено від посад, затримано або потрапило під слідство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram