ГоловнаСвіт

Литва розкритикувала Росію за випуск монети з зображенням Вільнюса

МЗС Литви нагадало Росії про радянську окупацію

Литва розкритикувала Росію за випуск монети з зображенням Вільнюса
Литва
Фото: rus.tvnet.lv

МЗС Литви обурене випуском російської монети, присвяченої звільненню Вільнюса у 1944 році.

Про це розповів агентству BNS політичний директор відомства Роландас Качінскас. За його словами, цей крок підтверджує неготовність Росії "до історичної правди про окупацію".

Пам'ятну монету зі срібла номіналом у п'ять рублів випустив Банк России 1 серпня. На ній зображено пам'ятник воїнам-визволителям у Вільнюсі. На монеті також є написи "Вильнюс" і "13 июля 1944", - дата звільнення міста радянською армією.

За словами Качінскаса, дата на монеті лише фіксує день, коли "нацистську окупацію країни змінила радянська". "Випуск монет тільки підтверджує, що Росія ще не готова до історичної правди про радянську окупацію", - заявив Качінскас.

Пам'ятник на Зеленому мосту у Вільнюсі було демонтовано у липні 2015 року. Влада міста пояснила це рішення аварійним станом скульптур. До цього біля пам'ятника було розміщено табличку, що нагадує про радянську окупацію.

У серії "Міста-столиці держав, звільнені радянськими військами від німецько-фашистських загарбників", випущеній Банком России, також є монети, присвячені Белграду, Берліну, Братиславі, Будапешту, Бухаресту, Варшаві, Відню, Вільнюсу, Києву, Кишиневу, Мінську, Празі, Ризі та Таллінну. На монеті в пам'ять про звільнення Таллінна також зображено пам'ятник, демонтований за рішенням влади і перенесений на кладовище - "Бронзовий солдат".

Нагадаємо, в червні президент Литви підписала закон про поновлення постійного призову в армію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram