ГоловнаСвіт

У Франції ухвалили трудову реформу без голосування в парламенті

Закон полегшує процедури зниження заробітної плати і звільнень.

У Франції ухвалили трудову реформу без голосування в парламенті
Акция протеста в Париже против реформ правительства
Фото: EPA/UPG

Влада Франції в четвер ухвалила реформу трудового законодавства без голосування в парламенті. Уряд країни використав особливі конституційні повноваження, щоб уникнути тривалого протистояння з депутатами і профспілками, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє французька преса, напередодні прем'єр-міністр країни Манюель Вальс уже втретє за час обговорення реформи застосував статтю 49.3 французької Конституції, згідно з якою законопроект ухвалюють під відповідальність уряду, якщо впродовж наступних 24 годин жодна з парламентських сил не висуне вотум недовіри кабінету міністрів.

Проти реформи виступала, зокрема, правляча Соціалістична партія Франції, і необхідність вдатися до статті 49.3 говорить про вкрай напружені відносини президента країни Франсуа Олланда з однопартійцями.

До основних положень реформи трудового законодавства входить збереження 35-годинного робочого тижня. Однак фірми зможуть домовлятися з місцевими профспілками про можливість збільшення або скорочення робочого тижня. У кожному разі робочий тиждень не повинен перевищувати 46 годин, окрім "виняткових обставин", за яких допускається його збільшення до 60 годин.

Закон полегшує процедури зниження заробітної плати і звільнень, які зараз у Франції жорстко регламентовані. Уряд сподівається, що таким чином компанії найматимуть більше людей, знаючи, що їх буде легше звільнити в разі економічного спаду.

Роботодавці зможуть самі домовлятися про відпустки, в тому числі декретні, і вихідні дні працівників. На цей момент ці питання контролює центральний уряд.

Крім того, закон позбавляє французькі профспілки частини повноважень, допускаючи недотримання компаніями галузевих угод із профспілковими організаціями в разі наявності колективного договору з конкретною фірмою.

Реформа трудового законодавства, розроблена міністром праці Міріам ель-Хомри, вже привела до бурхливих протестів у Парижі та інших французьких містах, а також масштабних страйків. Учасники вуличних акцій трощили вітрини магазинів і припарковані біля тротуарів машини, кидали в поліцейських пляшки, а правоохоронці у відповідь застосовували сльозогінний газ. Рейтинг схвалення президента в останні місяці впав до рекордно низьких позначок на тлі обговорення законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram