ГоловнаСвіт

Південний Судан відмовився святкувати День незалежності через нестачу грошей

Всесвітній банк назвав Південний Судан "найбільш нафтозалежною країною в світі".

Південний Судан відмовився святкувати День незалежності через нестачу грошей
Южный Судан
Фото: graftio.com

Влада Південного Судану заявила, що не стане святкувати в цьому році День незалежності через відсутність коштів.

Про це пише The Independent.

"Ми прийняли рішення не відзначати 9 липня День незалежності, оскільки не хочемо так сильно витрачатися", - цитує видання слова міністра інформації країни Майкла Макує Луєта (Michael Makuei Lueth).

За його словами, "малі кошти, які країна має в своєму розпорядженні, треба витрачати на інші справи".

Міністр уточнив, що вартість урочистостей склала б не менш як 10 млн південносуданських фунтів ($450), відзначає Associated Press. 

"Якщо ми зможемо отримати таку суму грошей, ми б воліли за краще використовувати її для вирішення наших проблем в економіці, таких як питання виплати заробітної плати і так далі", - пояснив Луєт.

Лідер повстанців Південного Судану зайняв пост віце-президента країни

Економіка Південного Судану дуже сильно постраждала через зниження ціни на нафту. Всесвітній банк назвав країну "найбільш нафтозалежною в світі", оскільки більш як 90% державних витрат фінансується за рахунок нафтових доходів. Міжнародний валютний фонд нещодавно попередив, що дефіцит бюджету Південного Судану може скласти чверть його валового внутрішнього продукту, а інфляція споживчих цін наближається до 300%.

Південний Судан - "наймолодша" на Землі держава. Його незалежність була проголошена в липні 2011 року за підсумками референдуму. Голосування поклало край громадянській війні між урядом і Народно-визвольним рухом Судану, яка тривала 22 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram