ГоловнаСвіт

Кремль використовує ситуацію на Донбасі, щоб погрожувати Європі, - депутат ПАРЄ

Депутат переконалася, що на сході України не "гібридна війна", а відкрита російська анексія.

Кремль використовує ситуацію на Донбасі, щоб погрожувати Європі, - депутат ПАРЄ

Кремль не бажає вирішувати конфлікт в Україні, оскільки це дає йому можливість погрожувати Європі.

Про це доповідач ПАРЄ, чеський депутат Крістіна Зеленкова (Альянс лібералів і демократів за Європу) розповіла в інтерв'ю DW, коментуючи проект доповіді "Політичні наслідки конфлікту в Україні", який прийняли в середу, 22 червня, на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі.

"Незрозуміло, сама Росія прагне відновити український суверенітет на цих територіях, хоче затягувати конфлікт на сході України, щоб таким чином поглиблювати нестабільність у цій країні, одночасно відправляючи гібридні загрози для решти Європи", - говорить Зеленкова.

"Насправді доповідь про те, які наслідки має для України зовнішня військова агресія Росії", - розповіла вона.

Євродепутат вважає, що міжнародні санкції різних рівнів є поки що найдієвішим механізмом впливу на Кремль, проте висловила жаль, що уряди європейських країн уже не мають єдиної позиції з цього приводу.

Зеленкова переконана, що Росія навмисно уникає міжнародного діалогу щодо пошуку шляхів урегулювання конфлікту на Донбасі, про що, зокрема, свідчить небажання зустрічатися з нею будь-кого з російської делегації або політиків.

Водночас вона сумнівається, що вибори в Держдуму РФ восени суттєво змінять ситуацію. Російська сторона, за словами депутата ПАРЄ, демонструє все менше інтересу у вирішенні українського конфлікту мирним способом.

Зеленкова також додала, що на початку роботи над доповіддю вона кваліфікувала події на Донбасі як "гібридну анексію", однак зараз переконана, що це відкрита російська анексія.

Зокрема, в документі зазначено, що стрімке погіршення ситуації з безпекою на Донбасі, а також посилення контролю з боку Росії над місцевими сепаратистами робить шанси на виконання мінських домовленостей дуже слабкими.

Так, за словами Зеленкової, євродепутати з розумінням ставляться до скептицизму української влади в успіху мінських домовленостей, зокрема пункту про особливий статус Донбасу і проведення там місцевих виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram