ГоловнаСвіт

Gazeta Wyborcza розкритикувала заяву правлячої партії Польщі про Волинську трагедію

"Якщо щось пишеш від серця, не варто принаймні брехати".

Gazeta Wyborcza розкритикувала заяву правлячої партії Польщі про Волинську трагедію
Фото: www.day.kiev.ua

Gazeta Wyborcza у вівторок опублікувала колонку відомого публіциста Павла Смоленського, в якій він розкритикував відповідь правлячої партії Польщі на лист примирення, який надіслала українська інтелігенція напередодні річниці Волинської трагедії.

У заяві депутатів "Права і справедливості" йдеться, що "проблемою є сьогоднішнє ставлення українців до винуватців геноциду проти поляків під час Другої світової війни". Однак Смоленський нагадує, що багато відомих українців відкрито засуджували вбивство мирних жителів, у їх числі - колишній предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар, керівник ОУН на Донбасі Євген Стахів, який недавно помер, і колишній в'язень Другої Речі Посполитої, що існувала в 1918-1939 роках, Данило Шумук.

Також журналіст розкритикував заяву "ПіС", нібито в Польщі не героїзують "людей, у яких на руках кров невинних цивільних".

Він нагадав, що всього два місяці тому у Варшаві за участю президента Анджея Дуди поховали майора Армії Крайової Зигмунта Шендзеляжу (Лупашко), якого литовці звинувачують у вбивствах мирних жителів. А в пантеоні "проклятих солдатів" (учасники антирадянського підпілля в 1940-1950 роках, які вважаються героями в Польщі) є, зокрема, Юзеф Задзерський, відомий під прізвиськом Волиняк. Він відповідальний за знищення українського села Піскоровичі в 1945 році.

"Якщо щось пишеш від серця, не варто принаймні брехати", - зазначив Смоленський.

Автор зазначає, що партія загнала себе в пастку. Ставлячи під сумнів незалежні прагнення українського народу, вона мимоволі підтримує радянський і російський імперіалізм. А в разі визнання за Україною права на своїх героїв, які не зобов'язані були любити Польщу, партія йде проти власних виборців, значну частину яких становлять націоналісти і жителі регіонів, розташованих поряд з Україною.

Як сказано в публікації, лакмусовим папірцем для щирості заяв "ПіС", яка стверджує, що всього лише хоче вшанувати пам'ять загиблих у Волинській трагедії, стане наявність хоча б декількох слів про жертви з боку України.

"Якщо ви не знаєте, як це писати, процитуйте архієпископа Юзефа Михалика, який три роки тому в спільній польсько-українській заупокійній месі сказав: "Ми просимо пробачення", - зауважив Павло Смоленський.

Нагадаємо, збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині та в Закерзонні. Точної кількості загиблих в цих конфліктах невідомо досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram