ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний зажадав від Путіна дозволу взяти участь у виборах

Російський опозиціонер стверджує, що його Партія Прогресу має найбільший рівень підтримки серед демократичних партій.

Навальний зажадав від Путіна дозволу взяти участь у виборах
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Голова Фонду боротьби з корупцією й опозиційної Партії Прогресу Олексій Навальний зажадав від президента РФ Володимира Путіна, прем'єр-міністра Дмитра Медведєва і голови Центральної виборчої комісії Елли Памфілової допустити його і його партію до виборів у Держдуму.

Про це Навальний написав на своєму сайті.

"Ми хочемо участі у виборах, і сьогодні я і від свого імені, і від імені Партії Прогресу звертаюся до президента Путіна, прем'єра Медведєва і голови ЦВК Памфілової з вимогою допустити нас до участі у виборах. Ми маємо на це і політичне, і юридичне право", - написав Навальний.

Навальний заявив, що Партія Прогресу має найбільший рівень підтримки серед демократичних партій. Він також говорить про те, що його партія тричі отримувала відмову на реєстрацію, а після того, як її зареєстрували, Мін'юст РФ ліквідував партію.

Також політик заявив, що на виборах мера Москви отримав 28% голосів виборців. Він також посилається на Конституцію, в якій сказано, що право обиратися не мають громадяни, визнані судом недієздатними, або ті, що перебувають у місцях позбавлення волі.

"Я, Навальний Олексій Анатолійович, дієздатний і в місцях позбавлення свободи не перебуваю. Тому я вимагаю допустити мене до виборів", - заявив Навальний.

Він додав, що вирок у справі "Кировлеса", через який його не пускають на вибори, було скасовано рішенням Європейського суду з прав людини.

Також Навальний висунув вимоги: розпорядження Медведєва про скасування рішення Мін'юсту про ліквідацію Партії Прогресу і згоду ЦВК на допуск самого Навального на вибори.

Він також скерував звернення Путіну, Медведєву, Памфіловій і скаргу в Конституційний суд із цих питань.

У квітні 2015 року Мін'юст РФ ліквідував Партію Прогресу, визнавши реєстрацію партії "такою, що втратила чинність". У грудні 2014 року ЦВК не допустила партію до виборів у Реутові і Каширі.

У лютому 2016 року ЄСПЛ визнав незаконним рішення російського суду у справі "Кировлеса". У 2013 році Кіровський обласний суд призначив Навальному в цій справі умовний термін - п'ять років ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram