ГоловнаСвіт

США мають намір зберігати свою присутність в Чорному морі, незважаючи на попередження Росії

Міністр ВМС США заявив, що основне завдання американського флоту в Чорному морі - стримування потенційної агресії.

США мають намір зберігати свою присутність в Чорному морі, незважаючи на попередження Росії
Эсминец "Портер"
Фото: dumskaya.net

США мають намір зберігати свою присутність в Чорному морі, незважаючи на попередження Росії, що американський військовий корабель у цьому морі підриває регіональну безпеку.

Про це заявив міністр ВМС США Рей Мабус, повідомляє агентство Рейтер

Військовий корабель ВМС США "Портер" (DDG 78) 6 червня увійшов у Чорне море в рамках операції розгортання з метою зміцнення миру і стабільності в регіоні.

Мабус, який зараз перебуває на борту есмінця USS Mason у Середземному морі, заявив Рейтер, що суть роботи ВМФ США в тому, щоб стримувати агресію і тримати морські шляхи відкритими.

"Ми будемо там, - сказав міністр, говорячи про присутність у Чорному морі. - Ми будемо займатися стримуванням. Це головна причина, чому ми тут - для стримування потенційної агресії".

Також Мабус нагадав, що США, як і інші нечорноморські країни-члени НАТО, дотримуються Конвенції Монтре, підписаної 21 липня 1936 року СРСР, Туреччиною, Великобританією, Францією, Болгарією, Румунією, Грецією, Югославією, Австралією і Японією. Цей документ обмежує час їхнього перебування 21 добою.

Напруження у відносинах НАТО і Росії зросло через анексію Криму й участь Москви в бойових діях на сході України, а також у зв'язку з інцидентом зі збитим Туреччиною російським винищувачем, який порушив турецький повітряний простір в листопаді 2015 року.

Зараз у Москві також не задоволені розгортанням ВМС США двох авіаносців у Середземному морі напередодні саміту НАТО. Цей крок Вашингтона спрямований на те, щоб збалансувати посилення російських військових дій у Середземному морі.

"Ми були в Середземному морі безперервно протягом 70 років, з часів Другої світової війни, - нагадав Мабус. - Ми тримаємо морські шляхи відкритими. Ось що ми робимо".

Як повідомляли раніше, Болгарія відмовилася брати участь у створенні флоту НАТО.

Туреччина і Румунія - члени НАТО, які мають вихід у Чорне море, - закликають створити тут спільний флот блоку і посилити військову присутність у регіоні, що однаково важливий для Сходу і Заходу через енергетичні ресурси і наближеність до Близького Сходу. Спочатку передбачалося, що до складу нового військово-морського угруповання можуть увійти флоти Румунії, Болгарії і Туреччини, а також військові кораблі США, Німеччини та Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram