ГоловнаСвіт

Федеріка Могеріні: ЄС і НАТО за 3 місяці досягли більше домовленостей, ніж за останні 13 років

Євросоюз і Північноатлантичний альянс мають намір посилювати співпрацю.

Федеріка Могеріні: ЄС і НАТО за 3 місяці досягли більше домовленостей, ніж за останні 13 років
Федерика Могерини
Фото: EPA/UPG

Євросоюз і НАТО співпрацюють зараз активніше, ніж будь-коли раніше, і за останні три місяці досягли більше домовленостей, ніж за попередні 13 років.

Про це заявила голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні на спільній прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

За її словами, співпраця спрямована на скорочення обсягів контрабанди людей і незаконної міграції в Егейському морі, також ЄС і НАТО тісно координують свою позицію щодо Росії у зв'язку з незаконною анексією Криму - ЄС увів економічні санкції, а Альянс максимально посилив колективну оборону, також вони координують свою підтримку східним і південним партнерам.

З лютого НАТО і ЄС уклали дві формальні угоди, уточнила Федеріка Могеріні. Одна стосується співпраці в галузі кібероборони, а інша - практичної співпраці в Егейському морі.

"Я вважаю, що це вказує на прогрес у співпраці ЄС-НАТО. Це важливе нове починання. Ми можемо і повинні робити більше", - зазначила голова євродипломатії.

Федеріка Могеріні також зазначила, що наприкінці червня Єврорада обговорить свою нову стратегічну політику безпеки, що буде супроводжуватися спільною заявою про відносини НАТО-ЄС, у якій будуть окреслені ключові сфери розширення співпраці Альянсу з блоком європейських країн. Передусім мова піде про спільну боротьбу з гібридними і кіберзагрозами, підтримку партнерів у розширенні їхньої обороноздатності, а також про посилення безпеки на морі, уточнила Федеріка Могеріні.

Крім того, зазначила Федеріка Могеріні, потрібно більше залучення ЄС у навчання НАТО і навпаки.

Голова дипломатії ЄС нагадала, що наразі 22 країни ЄС є членами НАТО, "це понад 450 мільйонів громадян".

"Нам (ЄС і НАТО - ред.) необхідно піднімати нашу співпрацю на вищий рівень, і це саме те, над чим ми зараз працюємо", - підсумувала Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, раніше Федеріка Могеріні заявила, що ЄС не планує посилювати антиросійські санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram