ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії запропонували створити новий сорт нафти

Urals Heavy буде частково виведена з основної російської експортної суміші

У Росії запропонували створити новий сорт нафти
Фото: EPA/UPG

Російська компанія "Транснефть" пропонує створити новий сорт експортної нафти - Urals Heavy.

Про це заявив на громадській раді заступник віце-президента компанії Ігор Кацал, якого цитує "Інтерфакс".

Основою нового сорту стане нафта Уральсько-Поволзького регіону, яка буде частково виведена з основної російської експортної суміші Urals.

Відвантаження нової нафти може проходити в порту Усть-Луга в обсязі до 30 млн тонн нафти на рік. Сорт Urals Heavy буде високосірчистим з вмістом сірки близько 2,3%.

За словами Кацала, практично всі нафтові компанії погодилися з виділенням потоку Urals Heavy, в тому числі "Татнефть".

У "Транснефті" відзначили, що щорічно в РФ видобувається 84 млн тонн нафти з високим вмістом сірки, а обсяги її експорту щороку збільшуються на 2,5 млн тонн. Створення Urals Heavy дозволить російським компаніям уникнути дисконту, який вони змушені будуть робити, якщо обсяги продажу високосірчистої нафти під маркою Urals продовжать збільшуватися.

Нагадаємо, що ще в першій половині 2014 року ціна на нафту перевищувала $100 за барель. Потім був найсильніший обвал, який призвів до того, що зараз основні сорти нафти коштують приблизно $30 за барель. У Росії, нафта для якої є основним експортним товаром, це викликало серйозну кризу в економіці.

За оцінками Bank of America Merrill Lynch, при ціні нафти в 35 доларів курс рубля повинен бути на рівні 94 руб./дол., щоб російський бюджет в 2016 році вдалося виконати із запланованим дефіцитом в 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram