ГоловнаСвіт

Новий командувач НАТО в Європі закликав протистояти "Росії, яка відроджується"

На думку Скапарротті, Росія "прагне проектувати себе як світову державу".

Новий командувач НАТО в Європі закликав протистояти "Росії, яка відроджується"
Кертис Скапарротти
Фото: EPA/UPG

Блок НАТО перед лицем "Росії, яка відроджується," мусить проявляти гнучкість і готовність боротися, оперативно реагуючи на виклики.

Про це заявив новий верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач силами США в Європі (EUCOM) американський генерал Кертіс Скапарротті (Curtis Scaparrotti), інформує прес-служба Пентагону.

На думку Скапарротті, НАТО стикається з "Росією, що відроджується, прагне проектувати себе як світову державу". Окрім інших проблем для Альянсу він назвав тероризм, а також кризу біженців, яких "жене нестабільність у Північній Африці і на Близькому Сході".

"Для вирішення цих проблем ми мусимо далі підтримувати і підвищувати рівень нашої готовності і нашу рухливість, щоб мати змогу вступити в боротьбу одразу ж, якщо не спрацює політика стримування", - сказав він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс вступив у "нову еру невизначеності", з серйозними і стійкими проблемами на східному і південному флангах. "НАТО готове впоратися і з цим викликом", - зазначив він.

Американський генерал Філіп Брідлав, якого Скапарротті змінив на посту головкома сил НАТО в Європі, зазначив, що Європа тепер набагато відрізняється від того, якою вона була у 2013 році, коли він зайняв цей пост. "Разом (країни) НАТО пройшли довгий шлях за останні три роки, коли ми зробили перші кроки на шляху до того, щоб бути дійсно готовими і реагувати у військовому і політичному плані", - сказав він.

Брідлав висловив упевненість, що НАТО буде й надалі розвиватися на "основі єдності і міцних партнерських відносин, щоб далі адаптуватися до змін і загроз, з якими ми стикаємося".

Столтенберг зазначив, що за часів Брідлава як головкома сил НАТО в Європі, альянс став свідком "найбільш значних змін у європейській безпеці з моменту падіння Берлінської стіни".

Філіп Брідлав пішов на пенсію після майже 40-річної служби у Військово-повітряних силах США. Він був послідовним критиком Росії і рекомендував Білому дому надати Україні зброю.

Нагадаємо, що напередодні Порошенко нагородив Брідлава орденом Ярослава Мудрого. Того ж дня відбулася церемонія передачі обов'язків командувача силами США в Європі від Філіпа Брідлава до Кертіса Скапарротті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram