ГоловнаСвіт

У Польщі виник скандал через голосування депутата замість колеги

Справою займеться прокуратура.

У Польщі виник скандал через голосування депутата замість колеги
Фото: 24tv.ua

Під час голосування в  Сеймі Польщі 14 квітня  з приводу кандидатури судді Конституційного суду депутат політичної групи "Кукіз'15" Малгожата Зверцан підняла обидві руки, голосуючи від свого імені і від імені депутата того ж формування Корнеля Моравецького.

Як повідомляє "Радіо Польща", Зверцан повідомила, що зробила це на прохання самого Моравецького. Пізніше вона заявляла: "Я зробила помилку, я не знала, що це заборонено". Своєю чергою Моравецький підтвердив, що попросив Зверцан проголосувати від його імені.

"Кукіз'15" прийняв рішення виключити зі своїх лав депутата Зверцан і закликав її здати мандат депутата. Депутат Корнель Моравецький добровільно відмовився від членства в "Кукіз'15".

Однак на цьому інцидент не вичерпався. Справою депутата Малгожати Зверцан займеться прокуратура. Відповідні заяви 15 квітня було передано в органи, заявив Славомир Нойман, голова фракції "Громадянська платформа".

"Заяви стосуються двох депутатів - Малгожати Зверцан і Корнеля Моравецького, а також спікера Сейму Марека Кухчинського, який повинен пояснити, чому, знаючи про порушення закону в залі засідань, ніяк не відреагував і завершив цю частину порядку денного, оголосивши результат голосування", - сказав Славомир Нойман.

Нагадаємо, практика голосування за іншого депутата була широко поширена в українському парламенті за часів Віктора Януковича, хоча це і заборонено Конституцією. З приходом нового парламенту випадки кнопкодавства фіксуються рідше. Втім, при голосуванні за призначення нового прем'єра 14 квітня депутатів з групи "Відродження"  Віктора Бондаря і Олександра Пресмана зловили на кнопкодавстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram