ГоловнаСвіт

Столтенберг: Росія не становить очевидної військової загрози для країн НАТО

Проте, в Альянсі стурбовані використанням РФ військової сили для залякування сусідніх країн

Столтенберг: Росія не становить очевидної військової загрози для країн НАТО

Керівництво Північноатлантичного альянсу вважає, що Росія не становить очевидної військової загрози для країн НАТО, розташованих, перш за все, на кордоні з РФ. В Альянсі більше стурбовані агресією Москви на сході України.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи у Вашингтоні, повідомляє "Укрінформ".

"Ми не бачимо будь-якої неминучої загрози для країн-членів НАТО, в тому числі союзників на сході. Але що ми бачимо - це більш агресивну Росію, яка несе відповідальність за агресивні дії в Україні і готова застосовувати військову силу", - сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що в НАТО стурбовані використанням РФ військових можливостей для залякування сусідніх країн, зміни кордонів у Європі, анексії Криму, дестабілізації східної України й утримання військ у Грузії та Молдові.

"Це, звичайно, викликає у нас занепокоєння, і ми мусимо дати відповідь цьому", - сказав Столтенберг. При цьому він додав, що має на увазі не тільки США, які беруть найактивнішу роль у протистоянні російській агресії, а й усіх членів Альянсу.

При цьому він зазначив, що НАТО вже доклало серйозних зусиль на цьому напрямку.

"Минулого року, коли я був у Вашингтоні, я говорив про дестабілізаційну поведінку Росії, нарощування нею свого військового потенціалу і агресію проти України... Але з того часу ми досягли значного прогресу", - заявив Столтенберг.

Він пояснив, що країни Альянсу підвищили боєздатність, посилили ефективність колективної оборони і розширили присутність і чисельність сил реагування в Європі.

"Тим не менш, НАТО не шукає конфронтації з Москвою і розраховує на ведення конструктивного діалогу", - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, в лютому російський прем'єр Дмитро Медведєв оголосив про початок нової "холодної війни" між Росією і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram