ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Світовий банк: Росія вичерпає Резервний фонд до кінця року

Згідно з прогнозами, населення Росії далі бідніє

Світовий банк: Росія вичерпає Резервний фонд до кінця року
Всемирный банк
Фото: wiwo.de

Росія вичерпає свой Резервний фонд до кінця 2016 року.

Про це йдеться у доповіді експертів Світового банку (СБ) про економіку Росії "Довгий шлях відновлення економіки".

"Росії буде складно виконати цільовий показник дефіциту бюджету на 2016 рік у 3,0% ВВП, а необхідність фінансувати надмірні видатки бюджету буде і далі виснажувати Резервний фонд країни", - пишуть економісти.

Як випливає з доповіді, виснаження Резервного фонду у 2016 році - базовий сценарій СБ для Росії. На кінець 2015 року у фонді було $46 млрд. Після цього Росії доведеться або позичати, або залучати додаткові кошти за рахунок приватизації. При цьому всі сценарії для Росії передбачають скасування економічних санкцій у 2018 році, низькі ціни на нафту і відсутність структурних реформ до президентських виборів 2018 року.

Згідно з базовим сценарієм СБ, у 2016 році реальний ВВП Росії скоротиться на 1,9%, а у 2017 році скорочення зміниться невеликим зростанням (1,1%). Порівняно з вересневим випуском доповіді експерти знизили темпи зростання на 1,3 процентного пункту, переважно через перегляд прогнозованих цін на нафту убік зниження. СБ очікує у 2016 році середню ціну нафти близько $37 за барель, а протягом 2017 року - поступове підвищення цін. Песимістичний сценарій СБ передбачає спад ВВП Росії у 2016 році на 2,5% за нафти у $30 за барель.

СБ констатує, що адаптація економіки Росії до нафтового шоку і санкцій 2014 року відбувається через різке падіння доходів. Валовий національний дохід впав приблизно на 10%. Споживання домогосподарств впало на 9,6%, - вперше за період після світової фінансової кризи 2008 року.

У СБ зазначають, що Центробанк Росії веде розумну політику гнучкого валютного курсу, що сприяє конкурентоспроможності деяких виробництв. Але рецесія "зводить нанівець значні досягнення Росії в області скорочення бідності". "У рамках базового сценарію чисельність бідного населення у 2016 році збільшиться ще на 1,1 млн осіб, а рівень бідності підвищиться до 14,2%. Таке зростання зведе нанівець успіхи, досягнуті за останні десять років, і стане найзначнішим збільшенням за період після економічної кризи 1998-1999 років", - пише СБ. Рівень бідності буде рости згідно з усіма сценаріями.

На думку експертів СБ, довгострокова траекторія економічного зростання Росії залежатиме від ефективності структурних реформ та інвестицій у нові галузі. В іншому разі Росія "може втратити можливості, які з'явилися у зв'язку з ціновою перевагою, а завдання суттєвого підвищення продуктивності праці для прискорення темпів довгострокового економічного зростання може стати важко здійснюваним, якщо не вдасться подолати структурні обмеження".

Нагадаємо, раніше в середу радник Путіна передбачив Росії економічну катастрофу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram