ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Радник Путіна передбачив Росії економічну катастрофу

Глазьєв назвав нинішню кон'юнктуру "стагфляцією"

Радник Путіна передбачив Росії економічну катастрофу
Сергей Глазьев
Фото: kgz.rs.gov.ru

Радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що у створеній Центробанком "новій реальності" виживають тільки спекулянти, виробництво при цьому вмирає.

Про це він написав у Twitter.

"Це шлях до економічної катастрофи", - підкреслив Глазьєв. Він додав, що нинішня кон'юнктура є стагфляцією (стагнація + інфляція), що припинила економічне зростання.

"Якби не створена політикою ЦБ "нова реальність", то російська економіка могла б зростати на 6-8 відсотків на рік", - вважає радник Путіна.

Раніше в середу перший заступник голови Центробанку Росії Ксенія Юдаєва в інтерв'ю газеті "Известия" розповіла, що ситуацію в економіці Росії можна описати терміном "нова реальність". За її словами, це не тимчасові труднощі, а нові координати, в яких їй належить розвиватися.

"Ситуація в економіці розвивається краще, ніж можна було очікувати. Незважаючи на другу хвилю зниження нафтових цін, ми бачимо, що ситуація в економіці далі стабілізується. Тому я не концентрувалася б на слові "криза". Нашу ситуацію найкраще описує термін "нова реальність", тобто це не тимчасові труднощі, а нові координати, в яких нашій економіці належить розвиватися", - сказала Юдаєва.

На її думку, нафта, що дешевшає, стала стимулом для зміни структури економіки. "З'являються сектори, у яких відкриваються нові можливості для розвитку. І перші сигнали того, що це відбувається, ми вже бачимо", - вважає Юдаєва. В окремих галузях, за словами Юдаєвої, минулого року спостерігалося значне зростання прибутку, це означає, що вони знайшли нові можливості для розвитку виробництва.

Банківська система Росії встоїть за будь-яких зовнішніх шоків, вважає Юдаєва. Регулятор регулярно проводить стрес-тести, завдання яких зрозуміти, як діяти у різних варіантах розвитку подій, пояснила Юдаєва.

Незважаючи на те, що за мірками останніх років ситуація в економіці зараз "досить спокійна", за словами Юдаєвої, не всі фундаментальні проблеми зараз вирішено: "Ситуація залишається досить хиткою і може швидко змінитися", - сказала вона.

Юдаєва також заявила, що політика Банку Росії не має негайного впливу на економіку та інфляцію, і її ефект є відкладеним у часі. За її словами, через це регулятор бере до уваги не стільки поточну, скільки майбутню динаміку. Юдаєва уточнила, що в тому числі з цієї причини ЦБ залишив без змін ключову ставку на рівні 11% річних.

Нагадаємо, у березні радник Путіна оцінив збитки Росії від санкцій у чверть трильйона доларів. А мінфін РФ допустив вичерпання резервного фонду до 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram