ГоловнаСвіт

Донька Нємцова стала лауреатом американської премії за жіночу відвагу

США оцінили тверду відданість доньки вбитого політика викриттю безвідповідального використання пропаганди в Росії

Донька Нємцова стала лауреатом американської премії за жіночу відвагу
Жанна Немцова
Фото: tvrain.ru

Донька вбитого російського політика Бориса Нємцова, журналістка Жанна Нємцова стала одним з лауреатів міжнародної премії державного секретаря США за жіночу відвагу, передає Радіо Свобода.

Як повідомив посол США в Росії Джон Теффт, Нємцова удостоєна цієї нагороди за сміливість у спробі домогтися ретельного і прозорого розслідування вбивства її батька, а також за тверду відданість викриттю небезпечного і безвідповідального використання пропаганди в Росії.

Бориса Нємцова вбили 27 лютого 2015 року в самому центрі Москви, недалеко від стін Кремля. Жанна Нємцова багато разів заявляла, що вбивство її батька не могло статися без дозволу владної еліти Росії, критикувала офіційне розслідування, яке назвало замовником і організатором злочину колишнього бійця МВС Чечні, і звинувачувала російські засоби масової інформації в цілеспрямованій кампанії цькування опозиційного політика. 2015 року вона виїхала з Росії через погрози на її адресу.

Міжнародну премію держсекретаря США за жіночу відвагу вручають щорічно жінкам з різних країн, які показали виняткову мужність і лідерство у захисті прав людини, рівності жінок і суспільного прогресу, часто ризикуючи власним життям. З моменту створення цієї нагороди 2007 року Держдепартамент США відзначив нею майже 100 жінок з 60 країн світу. Зокрема, у 2014 році серед лауреатів цієї премії була і Руслана Лижичко з України - за її участь у Євромайдані.

Нагадаємо, Жанна Нємцова випустила в Німеччині книгу під назвоюм "Розбудити Росію", присвячену батькові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram