ГоловнаСвіт

ЗМІ: в Сирії загинули десятки бійців російської приватної військової компанії

Службовці російської ПВК брали участь у бойових діях на сході України.

ЗМІ: в Сирії загинули десятки бійців російської приватної військової компанії
Российские военные (Архив)

У Сирії загинули десятки росіян, які офіційно не є російськими військовослужбовцями, але служать у приватній військовій компанії (ПВК) "ПВК Вагнера".

Про це повідомляє "Фонтанка" з посиланням на неназвані джерела.

За даними видання, з роти (93 людини), яка вирушила в Сирію у вересні 2015 року, в грудні того самого року лише третина солдатів повернулася "живими і непораненими". Основні втрати, за даними "Фонтанки", почалися в січні-лютому 2016 року, під час боїв за Пальміру.

"Цікавість не вітається. З ким пліч-о-пліч свинець жуєш - іноді імен не знали. Хто що робив, про це не говорять", - розповів один із тих, хто воював у Сирії.

За приблизними підрахунками "Фонтанки", у Сирії перебувають близько 400 осіб з "ПВК Вагнера".

"Три розвідувально-штурмові роти, в кожній від дев'яноста до ста осіб. Три взводи із СПГ і АГС - рота вогневої підтримки. Рота ППО з "Голками". Рота зв'язку. Рота охорони. Медчастина. Плюс цивільні - обслуговуючий персонал. Без цивільних - людей шістсот", - розповів співрозмовник видання.

Також повідомляють, що "ПВК Вагнера" має окремий взвод, який складається з громадян Сербії. Його сформували влітку 2014 року. Лідером взводу "Фонтанка" називає громадянина Боснії і Герцеговини Давора Савічича. Він розповів виданню, що воював у Луганській області добровольцем. Видання також посилається на "документальні свідчення" того, що Савічич був у Молькіно, де дислокується військова частина, з якої, ймовірно, в Сирію вирушають бійці "Вагнера".

За даними "Фонтанки", бійцям ПВК, які воюють у Сирії, платять 240 тис. рублів на місяць. Через це "в Молькіно стоїть черга" з охочих вирушити воювати в Сирію.

Видання також повідомляє, що бійці ПВК отримують бойові нагороди за участь у бойових діях на території України і Сирії.

"На 23 лютого, на 9 травня в Молькіно нагородження. Приїжджає дядько сивий у шкіряній льотній офіцерській куртці, з вигляду - чекіст у званні, що не нижче за генерал-майора. Спочатку тим, хто живий, у лаві, кому орден Мужності, кому - "Відвагу". Потім зачитує тих, кого в лаві немає, - посмертно", - розповів співрозмовник "Фонтанки".

"ПВК Вагнера" сформували на основі ПВК "Слов'янський корпус", яка воювала в Сирії 2013 року, а з весни 2014 року перебувала в Криму, а потім у Луганській області. З осені 2015 року ПВК почала воювати в Сирії.

Лідером приватної військової компанії є підполковник запасу 46-річний Дмитро Уткін на прізвисько "Вагнер". Після звільнення в запас він працював у Morgan Security Group, приватній компанії охорони морських суден. У 2013 році, за даними "Фонтанки", у MSG сформувався "Слов'янський корпус", який вирушив у Сирію воювати на боці президента Сирії Башара Асада. 2014 року Уткін створив власний підрозділ, що отримав назву "ПВК Вагнера".

У грудні 2015 року видання Wall Street Journal повідомляло, що в жовтні 2015 року в Сирії загинули дев'ять членів ПВК.

За статтею 359 Кримінального кодексу Росії, найманство є кримінально караним діянням. Коли бійці "Слов'янського корпусу" прибули в Москву із Сирії 2013 року, їх заарештувала ФСБ, повідомляла "Фонтанка".

Нагадаємо, минулого тижня повідомляли, що в Сирії загинув російський офіцер спецпризначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram