ГоловнаСвіт

Сторони конфлікту в Ємені домовилися про тимчасове перемир'я

Уряд Ємену планує відновити переговори з повстанцями на початку квітня

Сторони конфлікту в Ємені домовилися про тимчасове перемир'я
Йемен

У Ємені шиїтські повстанці-хусити і визнаний міжнародною спільнотою уряд погодилися припинити вогонь терміном на один-два тижні, до наступного раунду переговорів, які, як очікується, почнуться у квітні.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

У єменській столиці Сані в неділю, 20 березня, уповноважені особи взяли участь у переговорах між повстанцями і посланником ООН у Ємені, Ісмаїлом Ульд шейхом Ахмедом.

За словами чиновників, шиїтські повстанці-хусити погодилися виконати резолюцію Радбезу ООН, яка вимагає від них скласти зброю і піти із займаної ними території, в тому числі з Сани.

Представники міжнародно визнаного уряду також заявили в неділю, що вони згодні на припинення вогню.

Попередні спроби реалізувати режим припинення вогню у Ємені не увінчалися успіхом, кожна сторона звинувачує іншу в порушенні умов.

Перший раунд переговорів відбувся у Швейцарії у грудні 2015 року, але після цього вони так і не відновилися.

Однією зі сторін у громадянській війні в Ємені, що триває кілька років, є хусити - шиїтський рух "Ансар Аллах" і лояльна колишньому президенту Алі Абдаллі Салеху частина армії, друга сторона - війська вигнаного президента-суніта Абд Раббота Мансура Хаді і коаліція, яку очолює Саудівська Аравія.

На початку минулого року повстанці захопили Сану і почали наступ на південь. Через кілька місяців хусити взяли стратегічно важливе портове місто Аден, після чого єменський президент втік до Саудівської Аравії.

Наприкінці березня очолювана Ер-Ріядом коаліція почала військову кампанію проти повстанців з метою повернення Хаді до влади. Експедиційний корпус зумів відбити Аден, зараз бої тривають зі змінним успіхом. Жертвами конфлікту стали майже шість тисяч осіб.

Нагадаємо, 15 березня в Ємені у результаті авіаударів загинули більш ніж 40 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram