ГоловнаСвіт

Втрати Британії через вихід з ЄС оцінили в 100 млрд фунтів

У країні зросте безробіття і сповільниться економічне зростання.

Втрати Британії через вихід з ЄС оцінили в 100 млрд фунтів
Фото: EPA/UPG

Вихід зі складу Євросоюзу обійдеться Великобританії в 100 млрд фунтів стерлінгів до 2020 року, що еквівалентно 5% британського ВВП.

До такого висновку дійшли експерти консалтингової фірми PricewaterhouseCoopers у дослідженні, підготовленому на замовлення бізнес-лобістської групи CBI.

Лондонська газета The Guardian у понеділок, 21 березня, подає уривки із цього документа, що містить попередження про те, що Brexit загрожує Великобританії такими негативними економічними наслідками, що вона може ніколи не оговтатися від них повністю.

Експерти, зокрема, попереджають, що рівень безробіття в країні, який зараз становить 5,1% і є одним із найнижчих у Євросоюзі, може підвищитися на 2-3%, що призведе до втрати 950 тисяч робочих місць.

"Проведений аналіз цілком чітко показує, чому вихід з ЄС стане справжнім ударом по рівню життя, ситуації на ринку праці та економічного зростання. Негативні впливи на торгівлю й інвестиції значно перевищують ті вигоди, які будуть отримані від коштів, зекономлених завдяки зниженню виплат у бюджет ЄС і зменшенню залежності від європейського регулятора. Навіть у найкращому разі це стане серйозним шоком для британської економіки", - заявила генеральний директор CBI Керолін Ферберн.

Доповідь, складена на замовлення CBI, обурила прихильників Brexit, які вважають, що уряд намагається залякати виборців, щоб змусити їх голосувати проти виходу Великобританії з Євросоюзу.

Нагадаємо, референдум про вихід Великобританії з Євросоюзу призначено на 23 червня. Рішення, яке цього дня ухвалять британці, буде остаточним і повторних референдумів проводити не будуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram